Devet primerov okužbe z legionelo v socialnovarstvenih zavodih v Ljubljani

ByMiha Kovač

13. marca, 2024 , , ,
Foto: Pexels

Devet primerov okužbe z legionelo v socialnovarstvenih zavodih v Ljubljani

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v zadnjem času potrdil devet primerov okužb z nevarno bakterijo legionelo. Okužbe so bile identificirane pri oskrbovancih več socialnovarstvenih zavodov na območju Ljubljane, sprožajoč skrb za javno zdravje in varnost. Legioneloza, bolezen, ki jo povzroča bakterija legionela, je znana po tem, da lahko vodi v resne respiratorne težave in je še posebej nevarna za osebe z oslabljenim imunskim sistemom. NIJZ je ob izbruhu okužb nemudoma ukrepal in naročil izredni nadzor v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), čeprav specifični zavodi, kjer so okužbe izbruhnile, ostajajo nerazkriti.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je bilo obveščeno o situaciji, ob tem pa so izpostavili, da so sprejeti vsi potrebni ukrepi za zagotavljanje varnosti oskrbovancev. Med ukrepi so izpostavili hitro odzivnost zdravstvene inšpekcije in NIJZ ob pojavu okužbe ter uvedbo sekundarnih preventivnih ukrepov.

Bakterija legionela se v okolje najpogosteje širi preko vodnih sistemov, kot so oskrba s pitno vodo, hladilni stolpi ter bazeni s kopalno in industrijsko vodo. V primeru potrjene okužbe NIJZ sproži temeljito epidemiološko poizvedovanje in predlaga ukrepe za zmanjšanje tveganja nadaljnjih okužb, vključno z dezinfekcijo vodovodnih sistemov in kontrolnim vzorčenjem vode.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: