Devizni trgi: Dolar je pridobil na vrednosti

Foto: Freepik

Devizni trgi: Dolar je pridobil na vrednosti

Prejšnji teden je dolar na deviznih trgih pridobil na vrednosti, predvsem proti japonskemu jenu, kljub grožnjam japonskih oblasti o možnih intervencijah. Razmere na trgih so bile nestanovitne, pričakovano pa je tudi morebitno znižanje obrestnih mer s strani večjih centralnih bank pozneje letos.

Indeks dolarja, ki meri njegovo vrednost proti šestim ključnim svetovnim valutam, je narasel za 0,2 odstotka na 105,30 točke. Čeprav se je dolar nekoliko oslabil proti evru, s padcem za 0,1 odstotka na tečaj 1,0770 dolarja za evro, je zabeležil opazno okrepitev proti japonskemu jenu za 1,8 odstotka, s čimer je tečaj dosegel 155,75 jena.

To krepitev je še bolj poudarila nedavna intervencija Japonske centralne banke, ki je dolar zadržala pod rekordno visokimi 160 jeni, sicer najvišjo vrednostjo v zadnjih 34 letih. Kljub temu japonske oblasti ostajajo budne in napovedujejo dodatne ukrepe, če bo jen še naprej oslabel.

V ZDA je Lorie Logan, predsednica podružnice Federalnega rezervnega sistema v Dallasu, izjavila, da trenutno ni jasno, ali je denarna politika dovolj restriktivna za doseganje inflacijskega cilja 2 odstotka, kar kaže na možnost, da obrestne mere ostanejo nespremenjene dlje, kot je bilo pričakovano. Na drugi strani so napovedi za znižanje obrestnih mer s strani ameriške centralne banke bolj umirjene, s pričakovanim zmanjšanjem za le 0,25 odstotne točke jeseni.

Podobne poteze so predvidene tudi v Evropi, kjer naj bi Evropska centralna banka in druge institucije začele cikel zniževanja obrestnih mer že pred ameriško centralno banko, z možnim znižanjem že junija.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik