Diagnoza Celine Dion šokirala, nevrologi pojasnili, kaj se dogaja

ByAna Koren

26. decembra, 2022

Diagnoza Celine Dion šokirala mnoge, nevrologi pojasnili, kaj se dogaja

Pevka Celine Dion je v začetku decembra 2022 sporočila, da trpi za sindromom otrdelosti (sindrom Moersch-Woltman), redko nevrološko motnjo, in osupnila svoje oboževalce. Do njenega odkritja marsikdo verjetno še nikoli ni slišal za to stanje. Sindrom otrdelosti prizadene le enega od milijona ljudi, večinoma med 20. in 50. letom starosti, pri čemer je dvakrat več žensk kot moških.

Za sindrom otrdelosti, o katerem so prvič poročali leta 1956, je značilna boleča otrdelost, predvsem v mišicah trupa, vključno s hrbtom in trebuhom, ter v nogah. Bolniki občutijo tudi boleče mišične krče, ki jih včasih sproži dotik ali hrup.

Simptomi se najprej pojavijo postopoma in se lahko sčasoma poslabšajo. Navsezadnje lahko sindrom otrdelosti vpliva na sposobnost hoje, kar poveča tveganje za padce in potrebo po pripomočkih, kot so palica, hojica ali invalidski voziček.

Sindrom otrdelosti se razlikuje od drugih nevroloških motenj

Nevrologa Bhavana Patel in Torge Rempe sta za Eat This pojasnila, da se sindrom otrdelosti razlikuje od drugih nevroloških motenj, kot sta Parkinsonova bolezen ali multipla skleroza. 

“Sindrom otrdelosti je avtoimunska motnja. Do danes ni zdravila za to stanje. Trenutno je zdravljenje usmerjeno v izboljšanje okorelosti in krčev. Za zdravljenje se uporabljajo različne vrste mišičnih relaksantov. In nekateri antikonvulzivi, ki se uporabljajo za zdravljenje epilepsijo,” so pojasnili.

Bolniki z blažjo boleznijo ali tisti, ki se dobro odzovejo na zdravljenje, lahko še naprej delujejo neodvisno s terapijo. Pri drugih simptomi morda niso popolnoma nadzorovani in lahko povzročijo invalidnost.

Zdravniki se morajo še veliko naučiti o sindromu otrdelosti. Vendar lahko večja ozaveščenost o tem stanju privede do pravočasne diagnoze in pospeši raziskave.

Foto: Zajem zaslona