Dietetičarka trdi, da to živilo pospešuje metabolizem in kuri maščobe

ByAna Koren

9. februarja, 2023

Dietetičarka trdi, da to živilo najbolje pospešuje metabolizem in kuri maščobe

Dietetičarka trdi, da to živilo pospešuje metabolizem in kuri maščobe. Obstaja veliko različnih živil, ki pospešujejo presnovo in izgorevanje maščob. Po mnenju registrirane dietetičarke Erike Jacobson bi morale biti beljakovine naša prednostna hrana, poroča The Healthy.

Zadostno uživanje beljakovin, kot so ribe, jajca, perutnina, govedina, fižol, stročnice, soja in mlečni izdelki, je lahko odličen način za pospešitev presnove. Prispeva tudi k ohranjanju mišične mase med nizkokalorično dieto in vam pomaga da ostanete dlje časa siti.

Uživanje hrane, ki prispeva k boljšemu zdravju črevesja, je odličen način za spodbujanje metabolizma, pojasnjuje dietetičarka, zato priporoča uživanje fermentirane hrane.

Uživanje fermentirane hrane, kot je kimči (naravno kisana zelenjava), lahko pospeši metabolizem s povečanjem občutljivosti na inzulin. Pomembno je, ker odpornost proti inzulinu povzroči povišane ravni inzulina, kar spodbuja shranjevanje maščob. Poleg tega lahko kapsaicin v kimčiju pomaga povečati porabo energije in spodbudi boljši metabolizem.

Jacobson pojasnjuje, da Akkermansia muciniphila (človeški črevesni simbiont), koristna črevesna bakterija, pomaga zmanjšati vnetje v telesu in izboljša presnovo maščob in glukoze. Dodajanje nekaterih probiotikov vaši prehrani je odličen način za spodbujanje rasti te bakterije v črevesju. Najdemo jih v živilih, kot so kivi, hruške, maline, čebula, česen in šparglji.

Ko gre za pijače, dietičarka Jacobson pravi, da imajo zeleni, oolong ali črni čaji učinkovite probiotične lastnosti. Lahko koristijo našemu metabolizmu, saj podpirajo rast zdravih črevesnih bakterij in izgorevanje maščob.

Ne spreglejte…

Res je, jajca vam lahko pomagajo pri hujšanju

Čeprav so jajca zaradi visoke vsebnosti holesterola pogosto tarča kritik, nekatere raziskave kažejo, da so lahko del zdrave prehrane. Še več, nekatere študije so pokazale, da lahko pomagajo tudi pri hujšanju, saj so zdrava izbira zajtrka, bogata z beljakovinami, ki vas bodo nasitila za kar nekaj časa.

Raziskave so pokazale, da eno jajce ne dvigne ravni holesterola. Na raven holesterola vpliva vnos nasičenih maščob in ne holesterola v jajcih.

Tukaj je vse, kar morate vedeti o hranilni vrednosti jajc in o tem, kako jih jesti, da bodo resnično pomagala shujšati… več tukaj.

Foto: Pexels