Dietetik svetuje, katero hrano zaužiti po vsakem treningu

ByAna Koren

7. januarja, 2023 ,

Dietetik svetuje, katero hrano zaužiti po vsakem treningu

Banane običajno veljajo za enega najboljših prigrizkov pred vadbo, zdaj pa se je izkazalo, da vsebujejo tudi več ključnih hranil, bistvenih za okrevanje po treningu.

“Banane veljajo za enostavne ali hitro prebavljive ogljikove hidrate. In so kot nalašč za hiter obrok po vadbi,” pravi Amy Goodson. Amy Goodson je certificirana športna dietetičarka in članica komisije medicinskih pregledov. Pojasnjuje, da lahko uživanje banane po vsaki vadbi pomaga pri izgradnji mišic, kurjenju maščob in zmanjšanju morebitnih vnetij, ki se pogosto pojavijo po naporni vadbi. 

Povedala je tudi zakaj.

“Med vadbo kuriš sladkor kot vir energije. Dlje in težje treniraš, več kuriš. Ta sladkor izvira iz tega, kar ste zaužili pred vadbo. Med vadbo pa bo vaše telo, da bo vaš krvni sladkor stabilen in hkrati zagotavljalo energijo za potrebno mišično delo, začelo razgrajevati glikogen ali shranjene ogljikove hidrate iz jeter in mišic,” pravi Goodson.

Po treningu je nujno napolniti glikogen. Približno 90 odstotkov ogljikovih hidratov, ki jih zaužijete takoj po treningu, gre za napolnitev glikogenskih zalog. Preprosti ogljikovi hidrati so zato priporočljivi v dveh urah po vadbi, svetuje dietetičarka.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Deset razlogov, zakaj je dobro vsak dan jesti pomaranče

Poleg tega, da so okusne in osvežilne, imajo pomaranče zaradi svoje hranilne vrednosti številne koristi za naše zdravje. Pomaranče so tudi dobesedno prava zakladnica hranljivih in zaščitnih rastlinskih spojin, vključno z vitamini, minerali in antioksidanti. Številne raziskave kažejo, da redno uživanje pomaranč lahko koristi našemu zdravju na kar deset različnih načinov… več tukaj.