Dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo v aktualni vladi, je proti digitalnim bonom

Ministrica brez resorja, pristojna za digitalno preobrazbo Republike Slovenije v vladi Roberta Goloba, je proti uvedenim digitalnim bonom. (Digitalni boni so začeli veljati 15. 6. 2022, več TUKAJ)

To je danes sporočila na družbenem omrežju Twitter:

Digitalni bon, ki smo ga podedovali od prejšnje vlade in za katerega bomo porabili slabih 60 MIO EUR je namenjen predvsem financiranju v tujini narejene opreme, pri čigavem razvoju naša podjetja niso imela nobene bistvene vloge in/ali koristi.

Digitalni bon ne bo pomagal pri dvigu digitalne pismenosti ali digitalne vključenosti. Ravno nasprotno – povečal bo tako digitalni, kot socialni razkorak.

Višina bona je takšna, da socialno ogroženim ne bo omogočila nakup opreme, ki jo potrebujejo, medtem, ko bodo ostali, ki opremo že imajo omogočilo nakup dragih pripomočkov, ki v nobenem pogledu ne bodo prispevale k dvigu digitalne pismenosti.

Čeprav smo veliko poslušali kako bo bon pomagal tudi starejšim, »pozabili« so nam omeniti število starejših, ki bodo lahko koristili bon. »Pozabili« so tudi razmisliti kako bodo do usposabljanj prišli mobilno ovirani, torej osebe, ki bi jim digitalizacija še posebej prišla prav.

»Pozabili« so tudi, da pravilo »first come, first serve« ni pravi način da uloviš osebe, ki nimajo digitalnih znanj in veščin.

Seveda sem jezna, da porabljamo toliko denarja za nakup opreme, ob dejstvu, da bi lahko ta sredstva bistveno bolj koristno uporabili. Seveda, bi preklicala v trenutku, če bi bilo to možno. Ampak ni.

Enako, kot ne morem preklicati, da sem v času prejšnje vlade osebno porabila veliko denarja za odvetnike in sodne postopke. Zato, ne bom se ukvarjala s tem kaj ni možno narediti, ampak uporabila vso energijo za to kaj se da narediti v prihodnje.

In da se veliko!

Vir: Twitter, 16. 6. 2022

Foto: SD, spletna stran