Digitalni nomadski vizum, ki ga uveljavlja Bali, pomeni, da lahko tujci v Indoneziji delajo in živijo brez davka. Indonezija upa, da bo z novim digitalnim nomadskim vizumom v državo privabila več delavcev.

Predlagani vizum želi spodbuditi digitalne nomade k delu na priljubljenih destinacijah kot je otok Bali. Indonezijski minister za turizem Sandiaga Uno pravi, da je novo dovoljenje del odmika od klasičnega turizma za sončenje k bolj trajnostnemu modelu turizma.

Kaj je indonezijski digitalni nomadski vizum?

Načrtovani vizum za tako imenovane digitalne nomade bo veljal pet let. Delavcem, ki delajo na daljavo bo omogočil, da v Indoneziji živijo brez davkov, dokler njihov dohodek izvira iz podjetij s sedežem izven Indonezije.

Posebno dovoljenje je zasnovano kot preprosta rešitev za tujce, ki želijo delati v azijski državi. Cilj bolj poenostavljenega postopka prijave in večja pogostost letov na otočje je privabiti zaposlene od koder koli. Vizum bo veljal pet let in bi v primerjavi z vizumi drugih držav, postal najdaljši digitalni nomadski vizum, ki je na voljo. Smernice o tem, kdaj in kako lahko zaprosite za vizum, še niso objavljene.

Trenutni vizumi za tiste, ki delajo od doma na Baliju

Trenutno lahko digitalni nomadi za delo iz Indonezije zaprosijo za začasni vizum. Možnosti vključujejo vizum ob prihodu (VoA), ki velja 30 dni, turistični vizum, ki ga je mogoče podaljšati za skupno 60 dni, ali poslovni vizum, ki ga je mogoče podaljšati na 180 dni.

Obiskovalci, ki ostanejo dlje, postanejo lokalni davčni rezidenti. Zaradi tega morajo plačati indonezijske davčne stopnje za zaslužke iz tujine.

By A.K.

Komentar: