Diplome: “Kupovalo se jih je tudi na bencinskih črpalkah”

ByAna Koren

23. februarja, 2023

Afera s kupljenimi diplomami v BiH: “Kupovalo se jih je tudi na bencinskih črpalkah”

Glavni tožilec tožilstva BiH Milanko Kajganić je potrdil, da je bil v aferi ponarejene diplome, predlagan pripor za pet oseb. Obravnavajo se kot člani hudodelske združbe, ki se je ukvarjala s izdajanjem ponarejenih diplom zasebnih fakultet in šol. Kajganić je zatrdil, da se je v BiH dalo take diplome kupiti tudi na bencinski črpalki.

Kajganić je novinarjem v Sarajevu potrdil, da so v operaciji imenovani Cluster, ki so jo izvedli v začetku tega tedna, skupno aretirali 11 oseb. Povezujejo jih z izdajanjem in prodajo ponarejenih diplom. Pet naj bi jih ostalo v pripor do vložitve obtožnice, za ostalih šest pa so bili predlagani ukrepi prepovedi zapuščanja kraja bivanja.

V torkovi akciji je Policija preiskala deset lokacij na območju Banja Luke, Bijeljine, Vzhodnega Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkega, Travnika in Mostarja. Tarča preiskovalcev so bile zasebne univerze in visoke šole v teh mestih.

V zaporu so rektorju, dekani in profesorji

Tožilec Kajganić je potrdil, da so rektorji, dekani in profesorji teh ustanov v preiskavi ali priporu. 

“Gre za enega najpomembnejših primerov doslej v boju proti korupciji v Bosni in Hercegovini,” je zatrdil Kajganić. Dodal je, da je to le vrh ledene gore in da preiskava poteka že od leta 2020.

V BiH vsi poznajo dejstvo, da je diplomo mogoče kupiti “na bencinski črpalki;” je dejal Kajganić. Slednje po njegovih besedah ​​jasno dokazuje, da na zasebnih univerzah in šolah nekdo svojega dela ne opravlja dobro.

Po besedah ​​Kajganića so dokazi o obstoju organizirane hudodelske združbe, ki se je ukvarjala s prodajo diplom zbrani. To je na koncu pripeljalo do situacije, ko je bilo na primer diplomo ali celo dokazilo o doktoratu na zasebnih univerzah s plačilom podkupnine mogoče dobiti v petih dneh.

“Prodaja diplom je osnova sistemske korupcije”

V tožilstvu BiH menijo, da je to osnova vse druge korupcije. Kdor kupi univerzitetno diplomo, podobno ravna še naprej, ko je zaposlen v pravosodju, policiji ali zdravstvu.

“Je osnova sistemske korupcije, zlorabe v visokošolskih ustanovah pa so katalizator vse korupcije v BiH,” je dejal Kajganić.

Kot primer daljnosežnih težav, ki jih ustvarja ta oblika korupcije, je navedel dejstvo, da je bila najdena tudi ponarejena diploma inženirja gradbeništva. Spomnil je na potres v Turčiji in Siriji, kjer so se stavbe prav zaradi slabe gradnje rušile kot stolpi iz kart.

“Ustanove, ki tako prodajajo diplome, ne bi smele obstajati,” je dejal glavni tožilec. Dodal je, da zdaj pričakuje hitro vložitev obtožnic v več deset primerih in pregon odgovornih. Odgovorne čaka najmanj desetletna zaporno kazen.

Tožilstvo bo izvedlo tudi ukrepe za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja s preprodajo diplom. Kajganić je napovedal, da bo pomoč pri preiskavi poiskal v drugih državah.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Slovaški minister Orbanu: Zate imam samo eno sporočilo – *ebi se

Slovaški minister Kačer je na Facebooku precej ostro obračunal z madžarskim predsednikom Viktorjem Orbanom. Po tem, ko je madžarski premier Viktor Orban izjavil, da vojna v Ukrajini ni madžarski problem, se strasti v odnosih med Budimpešto in nekaterimi evropskimi uradniki še kar niso polegle. Med tistimi, ki so se odzvali na Orbanove izjave, je tudi vodja slovaške diplomacije Rastislav Kačer. Kačer je Orbana kritiziral na Facebooku in mu sporočil, da so njegova stališča “moralno nesprejemljiva”… več tukaj.