Direkcija za vode v negotovosti: Ogroženih 300 milijonov evrov evropskih sredstev

Direkcija za vode se je glede pridobitve 300 milijonov evrov evropskih sredstev, ki so bila namenjena za obvladovanje poplavne ogroženosti v Sloveniji, kot del načrta za okrevanje in odpornost znašla v nejasni situaciji. Ta sredstva so ključna za izvedbo številnih protipoplavnih ukrepov, a se zdi, da obstaja velika negotovost glede prejema sredstev.

Nekatere občine, ki so lani že podpisale sporazume o izvedbi načrtovanih ukrepov, zdaj ostajajo v negotovosti, ali bodo sploh prejele obljubljena evropska sredstva. Ta zmeda izhaja iz več dejavnikov, vključno z zahtevami, ki jih številne občine označujejo za neživljenjske, ter težavami pri pridobivanju gradbenih dovoljenj.

Idrija

Ena od občin, ki je podpisala sporazum z Direkcijo za vode, je Idrija, kjer so se dogovorili za protipoplavne ukrepe na vodotokih Idrijca in Nikova v vrednosti sedmih milijonov evrov. Župan Tomaž Vencelj je potrdil, da so projektne naloge večinoma že izpolnjene. Zdaj pa se soočajo s pomanjkanjem potrebnih gradbenih dovoljenj. Poleg tega jih skrbi zahteva glede zagotavljanja razlivnih območij, ki se jim zdi izzivna zaradi specifične geografske lege Idrije.

“Idrija kot Idrija je mesto in tam, kjer bi se lahko kar koli razlivalo, pač stojijo hiše. V kanjonu, kot je pod idrijskim gradom, pa se voda ne more razliti ne v en breg ne v drug breg, ampak lahko teče po dolini,” je pojasnil župan Vencelj.

Poleg tega občina Idrija še vedno čaka na hidrološko študijo, ki bi povezala vse predvidene ukrepe v celoto. Še večja težava je pomanjkanje strokovnjakov in projektantov, ki so trenutno preobremenjeni z delom.

Župan Vencelj je izrazil zaskrbljenost glede roka za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki se izteče 30. septembra. “Bojim se, da ta 30. september ni izvedljiv. Po informacijah mojih županskih kolegov imamo vsi podobne težave,” je povedal.

Iz Direkcije za vode so pojasnili, da so zahteve za pridobitev evropskih sredstev postavile Evropska komisija, ne država ali direkcija sama. Končni izbor projektov, ki bodo financirani, bo znan konec leta. To pomeni, da se utegne zgoditi, da bodo v Idriji kljub dosedanjemu trudu in stroškom ostali brez evropskih sredstev za svoje protipoplavne ukrepe.

Foto: Pexels

Portal24