Direktor Mazde zaradi električnih avtomobilov ostro nad evropske politike: “Sramotno”

Izvršni direktor Mazdine evropske podružnice Martijn ten Brink je obsodil politike, ker silijo proizvajalce avtomobilov v prodajo zgolj električnih vozil, ob tem pa ignorirajo druge potencialne pogonske sklope brez emisij.

“Odziv podjetja je, da bomo pripravljeni na vse zakone, ki bodo začeli veljati,” je Ten Brink odgovoril na prepoved prodaje novih avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem leta 2035.

“To je sramotno, to ni njihova naloga”

“Vendar mi je to zelo težko razumeti. Ne zato, ker ne maram električnih vozil. Kar se mi zdi škoda je, da smo se glede tehnologije vnaprej odločil. Običajno največ inovacij pride, ko si zastaviš cilj in inženirjem in razvijalcem ne poveš, kako naj pridejo tja,” je v oddaji Top Gear dejal ten Brink.

“Težavno se mi zdi, da so se politiki odločili, kako priti do cilja in da je rešitev samo v električnih avtomobilih. Ali boste vse ostalo kar zavrgli? Tudi tisto, za kar še ne veste, da obstaja? Mislim, da je to sramota za politike. To ni njihova stvar. Njihova naloga je zahtevati brezemisijsko prihodnost. Da pa bi prišli do nje, se morate zanesti na podjetništvo in ustvarjalnost,” je dejal ten Brink.

Primerjava s polnilniki mobilnih telefonov

Za primerjavo je potegnil debato o standardnih polnilcih USB-C za mobilne telefone. “Zdaj, ko je bilo odločeno, da moramo vsi uporabljati polnilnik USB-C, je to v bistvu konec ustvarjalnosti glede povezljivosti. Da, vesel sem, da ne bomo imeli odpadnih kablov, a predstavljajte si, kakšne druge ideje bi lahko še imeli ljudje,” razmišlja.

“Japonci so postavili tudi cilje za ogljično nevtralnost. Vendar vključujejo določena biogoriva in zeleni vodik. Pripravljeni so torej poskusiti stvari, ki so nove, a morda še ne obstajajo,” je dejal.

“Vsi tukaj pa nehamo vlagati v te tehnologije, ker zakonodaja tega ne dovoljuje. Mislim, da je to velika napaka. Mislim, da je cilj do leta 2035 prodajati samo vozila z nič emisijami čisto ok, če pa morajo biti to zgolj električna z baterijami, je pa to škoda,” je zaključil.

Foto: Pexels