Direktorji DSO-jev opozarjajo: Sistem oskrbe za starejše v Sloveniji bo razpadel

“Sistem oskrbe za starejše v Sloveniji bo razpadel,” opozarjajo direktorji domov za starejše in kličejo po takojšnjih spremembah. Številni negovalci in drugi zaposleni v domovih so zaradi izgorelosti na bolniški, mnogi med njimi tudi odhajajo, novih ni.

Čeprav so imeli decembra v domu starejših na Teznem v Mariboru deset praznih postelj, zaradi bolniških odsotnosti in dopustov zaposlenih novih stanovalcev niso sprejeli. “Zdaj počasi že sprejemamo nove stanovalce,” pravi Jasna Cajnko, direktorica Doma starejših občanov Tezno.

V zadnjih 30 letih se število zaposlenih ni povečalo, čeprav je delo vedno težje. Da bi lahko zagotovili primerno oskrbo, pa so zato zmanjšali število stanovalcev.

“Lani smo zaradi pomanjkanja kadra že zmanjšali kapaciteto za 12 postelj,” pojasnjuje Cajnko.

Iščejo že skoraj vse profile, največji problem pa je zagotoviti zdravstveni kader. Iz tega razloga so odpovedali tudi pomoč v bližnjih oskrbovanih stanovanjih, ki so to zagotavljali 18 let.

“Po normativih, ki so že preživeti, a še veljajo, bi morali imeti nekje 18 ali 19 bolničarjev negovalcev. Mislim, da jih imamo sedem, od tega sta dve 4-urni,” še opozarja direktorica DSO-ja Tezno.

V dveh letih se na deset razpisov za bolničarja ni odzval nihče. Enake težave imajo v Domu pod Gorco, kjer se bojijo, da tudi oni niso daleč od tega, da ustavijo nove sprejeme.

“Srečujemo se z izčrpanostjo kadra s premalo številčnim kadrom. Profile bolničar nadomeščamo z oskrbovalkami in podobno,” pravi Gregor Žigon direktor Doma pod Gorco.

Sistem se z vsakim odhodom zaposlenega bolj ruši, že tako dolgo čakanje na sprejem v dom pri nas pa se bo samo še podaljševalo. Potem so zaman tudi novi domovi. Eno leto po otvoritvi doma Senecura v Hočah, kjer bi lahko sprejeli 150 stanovalcev, ta še vedno ni polno zaseden, saj naj ne bi našli potrebnega kadra.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Zdravniki bodo v sredo stavkali, kaj zahtevajo?

Zdravniki bodo v sredo stavkali, v času stavke bo zagotovljena obravnava nujnih stanj ter bolnikov, mlajših od 18 in starejših od 65 let, prav tako nosečnic. 

Zaradi nezadovoljstva z dvigom zdravniških plač, ki da ustvarja dodatna nesorazmerja, in z odnosom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana so v zdravniškem sindikatu FIDES za sredo napovedali enodnevno opozorilno stavko. Med njihovimi zahtevami je poleg odprave plačnih nesorazmerij tudi oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov… več tukaj.