Dirka po Baskiji: Zloma ključnic, lopatice, zlom več reber in vretenc

Padec, Dirka po Baskiji [Foto: Zajem zaslona]

Dirka po Baskiji: Zloma ključnic in lopatice, zlom več reber in vretenc

Na 4. etapi prestižne Dirke po Baskiji so se zgodile dramatične scene, ko so Primož Roglič iz ekipe Bora Hansgrohe, Jonas Vingegaard iz Visma Lease a Bike in Remco Evenepoel iz Soudal Quick-Step skupaj z več kot desetimi drugimi kolesarji utrpeli hude poškodbe v grdem množičnem padcu. Padec se je zgodil dobrih 30 kilometrov pred ciljem, na spustu z drugega kategoriziranega klanca Olaeta, kjer je glavnina pri veliki hitrosti zavila v oster desni ovinek.

Med nesrečniki so bili tudi vsi glavni favoriti dirke, ki so se borili za prestižne uvrstitve. Roglič, slovenski as, in Evenepoel, belgijski zvezdnik, sta sicer hitro vstala, a očitno šepajoča in z vidnimi odrgninami. Bora Hansgrohe je kasneje potrdila, da je Roglič po pregledu v bolnišnici utrpel poškodbe, vendar na srečo brez zlomov. Evenepoelova situacija je bila slabša, saj je utrpel zlom ključnice in lopatice, zaradi česar se bo v petek vrnil domov na operacijo.

Jonas Vingegaard, Danec, ki je zmagal na zadnjih dveh Dirki po Franciji, je prav tako utrpel hude poškodbe. Njegovo stanje je stabilno, a pregledi so pokazali zlom ključnice in več reber, zaradi česar bo preventivno ostal v bolnišnici. Njegova udeležba na prihajajoči Dirki po Franciji je zdaj vprašljiva, saj do začetka dirke preostaja le še 86 dni.

Poleg omenjenih asov je bil med poškodovanimi tudi Jay Vine iz ekipe UAE Emirates, ki je po padcu pristal v betonskem jarku in utrpel zlome enega vratnega in dveh prsnih vretenc. Kljub resnosti poškodb je bil pri zavesti in brez nevroloških posledic.

Izbokline zaradi korenin

Kolesar moštva Bahrain Victorious, Pello Bilbao, je razkril, da so bile izbokline zaradi drevesnih korenin pod asfaltom glavni vzrok za nevarno situacijo na zloglasnem ovinku, kjer je glavnina doživela hudo nesrečo. Po njegovem mnenju je glavnina šla v zavoj prehitro, kar je povzročilo množičen padec.

Primož Roglič, član ekipe Bora Hansgrohe, se je kljub predčasnemu odstopu po nesreči odpeljal z moštvenim avtomobilom, daje pa z dvignjenim palcem v kamero nakazal, da ni hudo poškodovan. Belgijec Steff Cras iz ekipe TotalEnergies, ki je prav tako utrpel padec, ima po trčenju ob betonski pokrov jarka preluknjana pljuča, zlomljena več reber in vretenca.

Zanimivo je, da je Roglič že dan prej doživel padec 39 kilometrov pred ciljem. Kljub temu pa zdravniški pregled ni pokazal znakov pretresa možganov.

Dirka je bila zaradi padca in logističnih težav zaustavljena, nato pa so se organizatorji odločili, da se zadnjih 18 kilometrov dirka samo za kolesarje v begu, medtem ko glavnina ni tekmovala za etapne uvrstitve. Louis Meintjes iz ekipe Intermarché-Wanty je tako postal zmagovalec etape, kljub temu pa je izrazil željo, da bi imeli vsi kolesarji enake možnosti za zmago. Drugo in tretje mesto sta zasedla Reuben Thompson in Karel Vacek.

V skupnem seštevku je zdaj na prvem mestu Danec Mattias Skjelmose, sledita mu Španec Juan Ayuso in Francoz Kevin Vauquelin. Naslednja etapa obeta nove izzive s tremi kategoriziranimi vzponi.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona