(Foto: Reuters)

Odločitev Wimbledona, da ruskim in beloruskim igralcem zaradi invazije na Ukrajino prepove nastop na letošnjem turnirju, je bila napačna in ni bila spoštovana, je v ponedeljek Novak Djoković. All England Lawn Tennis Club (AELTC) je odločitev sprejel po februarski invaziji Rusije, ki jo Moskva imenuje “posebna vojaška operacija”. Belorusija pa je bila za invazijo ključno prizorišče. ATP in WTA Tours Wimbledon sta posledično odvzela svoje točke za uvrstitev. Uvrstitve pa določajo igralčevo sposobnost za prijavo na teniške dogodke.

Djoković, ki je letošnje OP Avstralije zamudil zaradi neizpolnjevanja COVID-19 pogojev in kasnejše deportacije, je dejal, da je bil odziv ATP in WTA na odločitev v Wimbledonu reakcija na napako.

“Vesel sem, da so se igralci zbrali in pokazali Grand Slamu, da ko pride do napake, bodo posledice. Mislim, da je bila poteza Wimbledona napačna odločitev. Tega ne podpiram. Toda v teh časih je to občutljiva tema in kakorkoli se boste odločili, bo  povzročilo veliko konfliktov.”

Rusiji in Belorusiji so teniški organi prepovedali nastope na mednarodnih ekipnih tekmovanjih, vendar so igralcem iz obeh držav dovolili, da tekmujejo kot nevtralni so pa potezo Wimbledona obsodili kot diskriminatorno.

“To je zelo edinstvena in čudna situacija, toda Grand Slam je Grand Slam,” je dejal Djoković in dodal, da namerava igrati na turnirju.

»Wimbledon so moje sanje že od malih nog. Ne gledam nanj skozi točke ali denarne nagrade, vendar morajo obstajati nekateri standardi z nekaj vzajemnega spoštovanja,” je dejal Djoković in dodal: “To je ena od tistih odločitev, kjer bo vedno nekdo, ki bo bolj trpel.«

Vir: Reuters