Od nedelje zvečer do ponedeljka zvečer od 30 do 50 cm snega

V noči na ponedeljek se bo veter še krepil, najmočnejši bo v jutranjih urah. Burja bo na izpostavljenih mestih dosegala hitrost do 140 kilometrov na uro. Na Bovškem, pod Karavankami in v višjih legah severovzhodne Slovenije bodo hitrosti severovzhodnika od 70 do 100 kilometrov na uro, opozarja ARSO.

ARSO napoveduje, da bo od nedelje zvečer do ponedeljka zvečer na Notranjskem in Kočevskem zapadlo od 30 do 50 cm večinoma suhega snega. Veter bo gradil snežne zamete, lahko pride do vetroloma.

V opozorilu, ki je oranžne barve (le stopnja manj do rdeče, ARSO opozarja, da bodite pripravljeni), za ponedeljek napovedujejo sledeče: 

  • severozahod države: od 20 do 40 centimetrov snega v 24 urah,
  • jugozahod: več kot 20 centimetrov snega v 24 urah,
  • osrednja Slovenija: od 5 do 25 centimetrov snega v 24 urah in
  • jugovzhodna Slovenija: od 25 do 40 centimetrov snega v 24 urah.

Ne le sneg, tudi veter bo bril

Na severovzhodnem delu države bo očitno bolj umirjeno, vsaj kar se snega tiče, bo pa pihal veter. Najmočneje bo brilo na Primorskem: v noči na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj bo burja na izpostavljenih mestih dosegala hitrost do 140 km/h. Tudi v notranjosti bo zelo vetrovno. Čez dan bo veter malenkost oslabel, napovedujejo vremenoslovci.

Policija svetuje voznikom previdnost

Policija voznikom priporoča, naj v tem času krenejo na pot samo, če je to res potrebno. Hkrati opozarja na varnostno razdaljo, ki je v takšnih razmerah, kot pravijo, izjemno pomembna.

Voznikom tudi svetuje, naj ne pozabijo na lopato, orodje za čiščenje snega in veliko strpnosti. V avtomobilu naj imajo dovolj goriva, na pot pa naj se odpravijo pravočasno in nikakor ne brez zimske opreme. Obvezno naj vnaprej preverijo zimske razmere na poti, na katero se podajajo.

V torek bo oblačno, na Primorskem bo suho, pihala bo šibka burja. Drugje bodo občasno še rahle padavine, po nižinah po večini kot dež. V sredo bo suho vreme.

vir vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako pozimi na tri preproste načine znižati krvni tlak

Ohranjanje zdravja pozimi se lahko zdi zahtevna naloga. Otežuje jo stres zaradi praznikov, sezona prehladov in grip, ki je pred nami, ter vsa tista mamljiva sezonska hrana z veliko sladkorja in maščob, ki se ji je tako težko upreti. Poleg težav, kot so viroze in pridobivanje kilogramov, je visok krvni tlak še ena zdravstvena težava, s katero se lahko soočimo to zimo zaradi vseh omenjenih dejavnikov… več tukaj.

By A.K.

One thought on “ARSO napoveduje veter in sneg, Policija opozarja: Na cesto, le če je nujno”

Komentar: