Dobrodelna brata Sever: Hvala, Slovenija, nisva pričakovala takega odziva

ByAna Koren

18. januarja, 2023

Dobrodelna brata Sever: Hvala, Slovenija, nisva pričakovala takega odziva

Dobrodelna brata Sever sta 10. 1. 2023 zaključila z zbiranjem sredstev za pomoč otrokom v Ugandi.

Mladi vloger Bit Sever in njegov starejši brat Anže sta se pred časom odpravila na OdBito pot, ki ju je poleg postankov v Severni Ameriki in Mehiki zanesla tudi v Afriko.

Tam sta si prenočišče priskrbela pri velikem ljubitelju Slovenije Asiimweju Ronaldu Jaki.

Slednji je že navsezgodaj zjutraj poskrbel, da sta se brata Sever prebudila ob zvokih domače slovenske narodne glasbe. 

Asiimweja Bit opiše kot, verjetno najbolj solidarnega človeka, kar jih je spoznal.

Šola za otroke in vsakodnevno topel obrok

Tako laskav opis s strani mlajšega Severja si nadvse simpatičen Asiimwe prisluži s svojimi velikopoteznimi srčnimi gestami.

V odročnem kraju ob jezeru Bunyonyi, ki leži v okolici Ugande, je namreč pred sedmimi leti popolnoma sam ustanovil šolo za šiviljstvo.

Namenjena je vsem deklicam, ki niso obiskovale šole ter vrtca. Ustanovil je tudi šolo za mlajše, ki pa je namenjena tako sirotam brez družin, kot tudi vsem tistim, katerih družine si ne morejo privoščiti šolanja.

“Vsem tem otrokom nudimo šolanje in topel obrok vsak dan,” je Bitu dejal Asiimwe v enem izmed njegovih YouTube vlogov, ki nosi naslov Življenje brez elektrike.

Šolanje za šivilje je na njegovem skromnem domačem vrtu. Tam Asiimwejeva sestra Elen štirikrat tedensko poučuje deklice, kako sešiti obleko iz kosa blaga ali pa kar iz stare vreče za cement.

Asiimwe Preparatory School

Šola za najmlajše nosi naziv Asiimwe Preparatory School in jo je Asiimwe ustanovil pravzaprav čisto iz želje po pomaganju. Tudi sam se ni mogel šolati, zaradi česar se je bil primoran nekako znajti.

Šolnine so namreč precej drage. Njihovi prihodki znašajo zgolj nekje okrog enega evra na dan, takrat ko delajo, je razložil Bit Sever.

Šolo, za katero je do sedaj šolnine z različnimi donacijami pokrival kar Asiimwe sam, naj bi po zadnjih podatkih obiskovalo 172 učencev, od tega 135 do letošnjega leta.

“Sam je pokril šolnino z donacijami za nekaj otrok, ostalo pa je bolj kot ne eno životarjenje. Vsakemu otroku pripada tudi en topel obrok in za marsikaterega otroka je to tudi edini obrok v celem dnevu,” pove Sever.

Na svojem postanku v Afriki sta se brata Sever odločila tudi sama prispevati k izobrazbi otrok. Takrat sta skupaj s svojima družinama zbrala za kar osem šolnin. 

S pomočjo sponzorjev oziroma podjetij, s katerimi sodelujeta, sta tudi uspešno financirala sončne celice ter akumulatorje za šolo, saj naj bi otroci ob slabem vremenu ter v poznih popoldanskih urah v šoli zaradi praktično čiste teme zelo težko videli na tablo.

Uspešno zbrala 7491 evrov

Kmalu po objavi YouTube videa, v katerem sta predstavila situacijo ter zgodbo Asimweja, so se pod videom zvrstili številni komentarji Slovencev.

Tudi sami so želeli pomagali s svojimi donacijami, vendar niso vedeli, kam se z njimi obrniti oziroma kam nakazati denar.

“Ker so se pod videom zvrstili komentarji, da bi tudi Slovenci radi pomagali, sva se odločila, da izpeljeva dobrodelno akcijo. Sicer sva razmišljala res zelo skromno, da bomo morda pokrili kakšne tri ali štiri šolnine. Nisem si mogel misliti, da bo akcija v resnici absolutno presegla vsa najina pričakovanja,” še pove Sever.

Uspelo jima je zbrati 7491 evrov, kar znaša 125 šolnin za letošnje leto.

“Hvala, Slovenija, absolutno nisva pričakovala takega odziva, še posebej ne, ker se nisva v ta projekt spravila kot v neko veliko akcijo, ampak bolj zato, ker so ljudje sami izrazil željo po pomoči,” se zahvali Sever.

OdBita pot se nadaljuje

Za konec smo preverili, kaj še čaka brata Sever in ali lahko v kratkem pričakujemo odkrivanje nadaljnjih kontinentov.

“Z Anžetom sva se odločila za projekt okoli sveta, ki se imenuje OdBita pot in v sklopu katerega bova obiskala vseh sedem kontinentov. Najine podvige si poleg mojega Youtube kanala lahko tudi ogledate na prvem programu RTV-ja. V planu imava še tri kontinente, zato se že čez slab mesec odpravljava najprej v Azijo, in sicer v Indijo. Nato sledita še Avstralija in Antarktika.”

vir Foto: Brata Sever osebni arhiv

Ne spreglejte…

Hrana, ki je otrokom nikoli ne smemo pogreti

Za otroke je najbolj zdravo, da vedno jedo sveže pripravljene obroke, a je včasih neizogibno in je treba jed na hitro pogreti. Žal je lahko pogrevanje določene hrane izjemno škodljivo za otrokovo zdravje, zato strokovnjaki svetujejo, da se ga je najbolje izogniti… več tukaj.