Dodik želi zakon, ki bi NVO-je financirane iz tujine, prisilil, da se prijavijo kot tuji agenti

ByAna Koren

9. marca, 2023 , ,

Dodik želi zakon, ki bi nevladne organizacije, ki prejemajo donacije iz tujine, prisilil, da se prijavijo kot tuji agenti

Oblast v Republiki Srbski, ki jo obvladuje Milorad Dodik, namerava sprejeti zakon, ki bi nevladne organizacije, ki prejemajo donacije iz tujine, prisilil, da se prijavijo kot tuji agenti. Zakon je nov korak v delovanju oblasti, ki je nedavno uvedel postopek za kriminalizacijo preklinjanja.

Dodik je potrdil, da namerava predlagati zakon, ki bo kot pravi, “dobesedno prepisan iz ameriške zakonodaje”.

Rusija je uvedla podoben zakon

V ZDA zakon o registraciji tujih agentov (FARA), ki določa obveznost organizacij, povezanih s tujino, da občasno objavljajo informacije o teh povezavah in dejavnostih ter finančnem poslovanju obstaja že od leta 1938.

Ta stara uredba je služila kot podlaga, na kateri je ameriška administracija propagandnim medijem, kot je Russia Today, naložila obveznost, da se registrirajo kot tuji agenti. To je nato služilo kot podlaga, da je Rusija sprejela odlok, po katerem so se morali kot tuji agenti v tej državi poleg nevladnih organizacij prijaviti tudi mediji, kot sta Glas Amerike (VOA) in Radio Free Europe (RFE).

“Namesto ZDA bo pisalo Republika Srbska,” je dejal Dodik. Dodik je pri tem navedel, da je pošteno, da vsak, ki prejema denar iz tujine, vsako dejanje prijavi oblastem.

Transparency International: Dodik uporablja Putinove metode 

To ni prva tovrstna objava. Izpostava Transparency International za BiH je opozorila, da Dodik s sklicevanjem na ameriške zakone pravzaprav poskuša uvesti “ruske rešitve”. Torej, da se želi zateči k metodam, s katerimi poskuša Vladimir Putin utišati opozicijo in kritike svoje vlade.

Pri tem je posebej napadel delovanje fundacije Open Society, ameriškega multimilijonarja Georgea Sorosa. Saj, da obstaja načrt za selitev njenega sedeža v Sarajevo. Dodik meni, da gre za dokaz namena destabilizacije razmer v BiH, zato namerava RS storiti vse, da se zaščiti pred temi domnevnimi grožnjami.

“Soros je tu nesprejemljiv. Ne gre za dobrohotno organizacijo, ampak za destruktivno, ki hoče izvajati svoje destruktivne akcije, ki smo jih videli v številnih državah po svetu,” je dejal Dodik. Dokazov za obtožbe pri tem ni navedel.

Ogrožanje medijev in zatiranje medijskih svoboščin

Dodik je odločno zagovarjal načrtovane spremembe kazenskega zakonika RS, ki bi v tej entiteti znova inkriminirale obrekovanje. Predlagane spremembe predvidevajo drakonske globe za kršitev dobrega imena in časti. Najnižja globa bi bila 2500 evrov. V primeru, da bi sodišče ocenilo, da je tožniku z obrekovanjem ali žalitvijo povzročena nepopravljiva škoda, bi moral tisti, ki je take trditve izrekel ali jih objavil v medijih, plačati več kot 50.000 evrov.

Novinarska združenja iz Bosne in Hercegovine ter številne mednarodne organizacije so opozorili, da v RS tako rekoč uvajajo cenzuro in skušajo zadušiti svobodne medije.

“Takšne poteze so v nasprotju z mednarodnimi standardi in dobro prakso. Poteze bodo dodatno škodile splošnemu stanju svobode medijev v RS,” je dejala posebna predstavnica OVSE za svobodo medijev Teresa Ribeiro.

A Dodika te kritike niso omajale. Napovedal je, da bodo predlogi sprememb kazenskega zakonika šli v parlamentarno proceduro z namenom, da jih čim prej sprejmejo.

“Spobovci, ki so leta lagali, manipulirali in se vsiljevali ljudem, zdaj želijo kupiti novinarsko skupnost, da bi jo domnevno zaščitili,” je dejal Dodik. Dodal je, da mora biti kaznovan vsak, ki želi škodovati drugim.

vir Foto: zajem zaslona