Dogajanje na svetovnih borzah pretekli teden

Foto: Portal24 (AI)delnice Foto_Portal24

Dogajanje na svetovnih borzah pretekli teden

Na svetovnih borzah so tečaji delnic prejšnji teden doživeli izrazito rast, saj so vlagatelji pozdravili upočasnjevanje inflacijskih pritiskov tako v ZDA kot tudi drugih zahodnih državah. To je vzbudilo prepričanje med vlagatelji, da se je obdobje zaostritve denarne politike zaključilo. Na Wall Streetu je indeks Dow Jones v preteklem tednu narasel za 1,9 odstotka, dosegel je raven 34.947 točk. Indeks S&P 500 je pridobil 2,2 odstotka in dosegel 4514 točk. Indeks Nasdaq pa je zabeležil rast za 2,4 odstotka in se povzpel na 14.125 točk.

Glavni vzrok za večino teh dobičkov je bil izrazit dvig tečajev delnic v torek, ko je bila objavljena novica, da se je stopnja inflacije v ZDA oktobra znižala na 3,2 odstotka, po septembrskih 3,7 odstotka. Zmanjšanje inflacije krepi prepričanje, da Federalnemu rezervnemu sistemu (Fed) ne bo treba še dodatno zaostriti denarne politike.

FED

Poleg tega je vrsta najnovejših gospodarskih podatkov pokazala, da se gospodarstvo kljub preteklemu močnemu dvigu obrestnih mer v zadnjem letu in pol še vedno relativno stabilno razvija, kar pomeni, da je uspelo izogniti se recesiji. FED je namreč od marca lani zvišal ključne obrestne mere za 5,25 odstotne točke, da bi obvladoval inflacijo.

Kljub temu pa je vodstvo FED-a na zadnjih dveh zasedanjih obrestne mere pustilo nespremenjene, kar je vlagatelje privedlo do zaključka, da se je cikel zaostritve denarne politike zaključil, čeprav Fed še naprej ohranja možnost nadaljnjih zaostritev.

Craig Fehr, strateg pri Edward Jones, je dejal: “Povsem jasno je, da so ti podatki spodbudili močno rast cen delnic. Umirjanje inflacije podpira tezo, da FED-u ne bo treba dodatno zaostriti denarne politike, da bi se rast cen življenjskih potrebščin zmanjšala.”

Kljub močnemu dvigu tečajev delnic v torek je bilo trgovanje preostanek tedna previdno, saj se pričakuje, da bodo višje obrestne mere zmanjšale kreditiranje in posledično potrošnjo, kar bo upočasnilo rast gospodarstva in pritiskalo na dobičke podjetij. To je razlog, zakaj nekateri vlagatelji ostajajo previdni, medtem ko drugi vidijo priložnost za nadaljnjo rast trga in razmišljajo o nakupu delnic.

Napetost

Brian Jacobsen, ekonomist pri Annex Wealth Management, je pojasnil: “V zadnjih dneh se na trgu odvija napetost med tistimi, ki želijo izkoristiti dobiček po močnem začetku tedna, in tistimi, ki vidijo to kot ugodno priložnost za nakup.”

V prihodnjem obdobju bo gibanje na trgih predvsem odvisno od špekulacij o tem, kdaj bi Fed lahko začel zniževati obrestne mere. Na denarnem trgu ocenjujejo, da bi lahko prvo znižanje obrestnih mer Feda sledilo maja prihodnje leto.

Tudi evropske borze so doživele rast tečajev delnic, kar je posledica umirjanja inflacije v evrskem območju. Po poročilu Eurostata je bila inflacija v tem bloku oktobra 2,9-odstotna, precej manj od septembrskih 4,3-odstotne. Londonski indeks FTSE je v prejšnjem tednu pridobil 1,95 odstotka, dosegel je raven 7504 točk. Frankfurtski DAX je poskočil za 4,5 odstotka na 15.919 točk. Pariški CAC pridobil 2,7 odstotka, dosegel je raven 7233 točk.

vir

Foto: Portal24