Dokumentarni film Med, mleko in nemir ob 75-letnici nastanka izraelske države

ByUredništvo

28. marca, 2023
Film: Izrael - Med, mleko in nemir

Dokumentarni film Med, mleko in nemir ob 75-letnici nastanka izraelske države

V Informativnem programu Televizije Slovenija je ob 75-letnici izraelske države nastal dokumentarni film, avtorja Nejca Krevsa z naslovom Med, mleko in nemir. Premiera filma je 28. marca ob 20.40 na TV SLO 1.

Judovska država, razpeta med Sredozemskim, Mrtvim in Rdečim morjem, se je v 75 letih razvila v tehnološko, gospodarsko in vojaško silo. Kako je ta bližnjevzhodna demokracija sploh preživela v najzahtevnejši geopolitični soseski na svetu? Mir brez miru?

Dokumentarni film Med, mleko in nemir avtorja Nejca Krevsa osvetli pomembne zgodovinske, družbene in politične mejnike v razvoju sodobne izraelske države. Od sionističnih idej, holokavsta, judovsko-arabskih vojn do izraelsko-palestinskega konflikta, mirovnih pogajanj in diplomatskih odnosov med Slovenijo in Izraelom.

Krevsov dokumentarni prvenec ponuja uvid v fenomen izraelskega družbenega in kulturnega protislovja, ki ga tvorijo prišleki iz več kot 150 držav. Zgoščen etnični prostor 9-milijonskega Izraela krepi duh liberalne in sekularne misli na eni strani ter preboj verske vneme in žlahtne konservativnosti na drugi. Izrael je zrcalo sveta in zgodba o sanjah, ki se jih nikoli ni nehalo sanjati.

Nejc Krevs [Foto: osebni arhiv]

Avtor dokumentarnega filma Med, mleko in nemir Nejc Krevs je novinar, voditelj in poznavalec razmer na Bližnjem vzhodu. Od svojega 19. leta ustvarja informativne, kulturne, zgodovinske, otroške in verske vsebine v Javnem zavodu RTV Slovenija.

Sprva je honorarno sodeloval v radijskem etru pri satirično-politični oddaji Radio Ga Ga z rubriko Besedna artilerija, pozneje, po opravljeni avdiciji na Televiziji Slovenija, pa v različnih uredništvih televizijskih programov. Med letoma 2016 in 2020 je bil televizijski voditelj in novinar Infodroma, informativne oddaje za mlade na Televiziji Slovenija.

Krevs se pri svojem delu posveča različnim notranje- in zunanjepolitičnim temam. Za RTV Slovenija je poročal iz Tel Aviva, Jeruzalema, Skopja, Tirane ter drugih tujih in domačih prizorišč. Posebno pozornost posveča tudi razmeram na Bližnjem vzhodu, še posebej v Izraelu in na avtonomnih palestinskih ozemljih.

Vir: mmc