Evropske delnice so danes rahlo pridobile. Dolar se krepi, vlagatelji pa so zaskrbljeni zaradi naraščajoče inflacije in udarca svetovni rasti za kar bo kriv dvig obrestnih mer.

Evropski indeks STOXX 600 je dodal 0,3%, borzi v Londonu  in Parizu pa 0,2% oziroma 0,4%.

Delnice bank in avtomobilov so pridobile, čeprav so podatki pokazali, da je nemška maloprodajna prodaja aprila padla za več kot je bilo pričakovano. Potrošniki namreč že občutijo višje cene.

Podatki so včeraj pokazali, da so stroški hrane in energije inflacijo v evrskem območju maja pognali na rekordnih 8,1%. To pa zaradi dviga obrestnih mer vzbuja zaskrbljenost ne le v Evropi, ampak po svetu. 

Bank of Canada je zadnja centralna banka, ki bi naj bi zvišala obrestne mere, pri čemer ekonomisti tekom današnjega dne pričakujejo zvišanje z 1,0 % na 1,5 %. 

Terminske pogodbe na indeks S&P 500 so se nazadnje podražile za 0,4 %, v londonski trgovini so se okrepile. Svetovni delniški indeks MSCI, ki sledi delnicam v 50 državah, je bil nespremenjen.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske MSCI je padel za 0,4 %, za sabo ga je potegnil hongkonški indeks Hang Seng.

Ameriški dolar se je v primerjavi z jenom povzpel na dvotedensko najvišjo vrednost, pomagajo mu višji donosi zakladnice. Dolar je teko ustavil tritedenski zdrs in dosegel dvotedensko najvišjo vrednost 129,23 jena.

Indeks dolarja se je zvišal za 0,2% na 102,05, s čimer se je od torka povečal za 0,4%.

Terminske pogodbe za nafto Brent so se podražile za 0,3 %, na 115,95 ameriškega dolarja za sod.

Vir: Reuters

Foto: ConstrucktConnect Canada