Dolar je poskočil na novo najvišjo vrednost v dveh desetletjih. Azijske delnice so danes, ker je možnost, da bodo obrestne mere v ZDA rasle še in hitreje od pričakovanj, prestrašila vlagatelje, dosegle dveletno dno.

Dolar se dviga, delnice padajo, evro na 0,9807 dolarja

Federal Reserve je v sredo zvišal svojo referenčno obrestno mero za 75 bazičnih točk. To je že tretje povišanje zapored, uradniki predvidevajo, da bodo obrestne mere letos dosegle 4,4 odstotke višje, kot so trgi predvidevali pred zasedanjem.

Dolar je narasel, kratkoročne obveznice so bile razprodane. Wall Street je čez noč padel, pri čemer so se premiki razširili na azijsko sejo.

Evro je zaradi naraščajoče zaskrbljenosti glede stopnjevanja vojne v Ukrajini, padel na 20-letno najnižjo vrednost in je pri 0,9807 dolarja. Rusija je namreč prvič po drugi svetovni vojni mobilizirala rezerviste. 

Indeks dolarja, ki se je ta teden dvignil za 2 odstotka, skupno letos pa za skoraj 17 odstotkov, se je dvignil za 0,2 odstotka na nov 20-letni vrh pri 111,72.

Zlato je padlo za 1 odstotek.

Terminske pogodbe S&P 500 so se znižale za 0,8 odstotka.
Evropske terminske pogodbe so padle za 2 odstotka.

MSCI indeks je padel za 1,4 odstotka na najnižjo vrednost od maja 2020.

Nikkei je padel za 1 odstotek na najnižjo vrednost v zadnjih dveh mesecih.

Krivulja donosnosti v ZDA je s prodanimi kratkoročnimi zakladnimi obveznicami in rastjo dolgoročnejših poglobila svojo inverzijo. Vlagatelji so namreč ocenili možnost “mehkega” gospodarskega pristanka in se pripravili na škodo za dolgoročnejšo rast.

Dvoletni donos se je v Aziji povečal na 4,1320 odstotka medtem, ko je 10-letni donos ostal pri 3,5593 odstotka.

Jen je letos glede na dolar padel za približno 20 odstotkov in je pri 144,46 za dolar blizu najnižje vrednosti v 24 letih.

Avstralski in novozelandski dolar sta na najnižji ravni od sredine leta 2020, pri čemer je avstralski dolar v četrtek padel za 0,7 odstotka na 0,6586 dolarja, novozelandski je padel za 0,6 odstotka na 0,5816 dolarja.

Cena nafta je zdrsnila zaradi skrbi, da bodo višje obrestne mere zmanjšale povpraševanje. Terminske pogodbe za ameriško nafto so bile v začetku azijskega trgovanja stabilne pri 83,43 ameriškega dolarja.

Cena pšenice se je čez noč dvignila zaradi bojazni pred širšo in globljo vojno v Ukrajini.

Foto: iStock