Dolar se zaradi naraščajoče inflacije krepi

Foto: Freepik

Dolar se zaradi naraščajoče inflacije krepi

Na valutnih trgih je dolar v preteklem tednu v primerjavi s košarico glavnih svetovnih valut doživel rast. To zvišanje prihaja po padcu v tednu pred tem, ki ga je povzročila zaskrbljenost glede možnosti za znižanje obrestnih mer s strani ameriških centralnih bank. Vzrok za obrat v trendu je krepitev inflacije v Združenih državah Amerike, kar zmanjšuje verjetnost za znižanje obrestnih mer v bližnji prihodnosti.

Indeks dolarja, ki meri vrednost ameriškega dolarja proti košarici šestih glavnih svetovnih valut, je zabeležil 0,7-odstotno rast in se ustavil pri 103,45 točkah. V primerjavi z evropsko valuto se je vrednost dolarja okrepila za 0,5 odstotka. Slednje pa je povzročilo padec tečaja evra na 1,0890 dolarja. Še večjo rast je dolar doživel proti japonski valuti, kjer se je okrepil za 1,3 odstotka, z njegovim tečajem, ki je dosegel 149,00 jenov.

Poročila o inflaciji kot gonilna sila

Krepitev dolarja sledi objavi dveh poročil, ki kažejo na povečanje inflacije v ZDA v februarju. Cene življenjskih potrebščin so se na mesečni ravni zvišale za 0,4 odstotka, na letni ravni pa za 3,2 odstotka. Cene pri proizvajalcih so se zvišale za 0,6 odstotka na mesečni ravni. Te številke jasno kažejo, da Federal Reserve (FED) ne bo pohitel z zniževanjem obrestnih mer.

Analitiki MUFG v svojem pregledu trga navajajo, da bo FED verjetno kratkoročno zelo previden glede inflacijskih obetov. Zasedanje FED-a v naslednjem tednu je tako postalo osrednja točka pozornosti vlagateljev. Pričakuje se, da bo centralna banka obrestne mere pustila nespremenjene. Glede na to, da inflacija v zadnjih dveh mesecih ostaja povišana, se zmanjšuje verjetnost, da bo FED junija pristopil k znižanju obrestnih mer.

Na začetku tedna so tržne ocene kaže, da je 67-odstotna verjetnost za znižanje obrestnih mer s strani FED-a v juniju. Zdaj pa so se te možnosti znižale na 60 odstotkov. Premik odraža naraščajočo negotovost na trgih glede prihodnjih potez ameriške centralne banke. Omenjeno prav tako krepi položaj dolarja kot varnega zatočišča v časih inflacijskih pritiskov.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik