Dolar skočil na šesttedensko najvišjo vrednost

Dolar je v petek poskočil in dosegel najvišjo vrednost v zadnjih šestih tednih. Gospodarski podatki iz Združenih držav so namreč povečali tržna pričakovanja, da se obetajo nova zvišanja obrestnih mer.

Podatki v četrtek so pokazali, da se je število Američanov, ki so vložili nove prošnje za nadomestila za brezposelnost, nepričakovano zmanjšalo. Drugi podatki pa so razkrili, da so se mesečne cene pri proizvajalcih januarja zvišale najbolj v sedmih mesecih.

Najnovejše objave podatkov so dale prednost ameriškemu dolarju. Funt je pri tem padel na novo šesttedensko najnižjo vrednost in sicer na 1,1952 dolarja.

Podobno je na šesttedensko najnižjo vrednost 0,6228 dolarja padel novozelandski dolar. Evro je pri 1,0652 dolarja, kar je najnižja vrednost po 9. januarju.

Indeks ameriškega dolarja se je v primerjavi s košarico valut povzpel na novo šesttedensko najvišjo vrednost 104,31 in bil na dobri poti že tretji zaporedni teden rasti.

“Gospodarstvo ZDA po zadnjih podatkih kaže, da je še vedno zdravo. Ne zdi se, da bo šlo kmalu v recesijo,” je dejala Tina Teng, tržna analitika pri CMC Markets.

“Trgi določajo cene za višje za daljše stopnje.”

Četrtkova poročila so sledila podatkom iz začetka tega tedna. Slednji so pokazali močno januarsko rast prodaje na drobno v ZDA in znake ‘lepljive’ inflacije, kar je spodbudilo strahove, da bo morala Federal Reserve zvišati obrestne mere višje od pričakovanj.

Prav tako so močno narasli donosi ameriške državne blagajne in sicer zaradi nadaljnjih previdnih obrestnih mer. Dveletni donosi so pri tem nazadnje znašali 4,6762 odstotka.

Referenčni donos 10-letne ameriške zakladnice se je v petek povzpel na najvišjo vrednost 3,900 odstotka, kar je najvišja vrednost po 30. decembru.

Trgi zdaj pričakujejo, da bodo stopnje do julija dosegle vrh tik pod 5,3 odstotka.

Uradniki FED-a so nakazali, da mora ameriška centralna banka še naprej višati obrestne mere. Dva oblikovalca politike pa sta dejala, da bi moral FED obrestne mere verjetno dvigniti  bolj kot v začetku tega meseca.

Avstralski tečaj je padel za 0,46 odstotka na 0,6848 dolarja. Približal se je četrtkovi najnižji vrednosti v več kot enem mesecu in sicer pri 0,68405 dolarja.

V primerjavi z japonskim jenom je dolar poskočil na nov šesttedenski vrh pri 134,69 in pričakoval skoraj 2,5-odstotno tedensko rast, kar je njegov najboljši teden od lanskega avgusta.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Na čelo Gen-I se je zavihtel Maks Helbl, mož generalne sekretarke aktualne vlade

Ob izteku enoletnega vodenja družbe sta družbenika Gen-I, Gen energija in Gen-EL, na podlagi sodnega imenovanja na današnji skupščini imenovala novo poslovodstvo. Za predsednika uprave so imenovali Maksa Helbla (mož Barbare Kolenko Helbl, generalne sekretarke vlade Roberta Goloba), za člana uprave so imenovali Andrejo Zupan in Sandija Kavaliča. Primož Stropnik ostaja… več tukaj.