Dolar stabilen, zanesljivi podatki ZDA ohranjajo nadzor FED-a

Dolar je bil v ponedeljek stabilen. Podprt je namreč z močnimi gospodarskimi podatki iz Združenih držav. Trgovci za slednje stavijo, da bodo Federal Reserve ohranile svojo pot zaostrovanja denarne politike in sicer dlje, kot je bilo sprva pričakovano.

Dolar se je nekoliko okrepil tudi glede na večino glavnih valut v azijskem trgovanju. Funt je padel za 0,06 odstotka na 1,2035 dolarja. V primerjavi z japonskim jenom je bil dolar blizu približno dvomesečnega vrha pri 134,11.

Avstralski dolar se je dvignil za 0,17 odstotka na 0,6890 dolarja, prejšnji teden je padel blizu 0,6 odstotka.

Množica podatkov iz največjega svetovnega gospodarstva v zadnjih tednih, ki kažejo na še vedno napet trg dela, nemirno inflacijo, močno prodajo na drobno in višje cene proizvajalcev, je povečala pričakovanja, da ima Ameriška centralna banka (FED) pri krotenju inflacije več dela in da bi morale biti obrestne mere višje.

“V prihodnjem tednu lahko dolar glede na nedavne gospodarske podatke, ki podpirajo pripoved o višjih za daljše obrestne mere, sledi rasti” je dejala Carol Kong, valutna strateginja pri Commonwealth Bank of Australia.

Trgi zdaj pričakujejo, da bo obrestna mera FED-a do julija dosegla vrh in sicer pod 5,3 odstotka.

Podobno sta v petek dejala dva oblikovalca politik Evropske centralne banke (ECB). Dejala sta, da se obrestne mere v evrskem območju še vedno lahko nekoliko dvignejo, kar bo dvignilo tržne cene za najvišjo obrestno mero ECB… več tukaj.

Ne spreglejte…

Ustavno sodišče je s petimi glasovi za in tremi proti zadržalo zakon o RTV

Ustavno sodišče je odločilo o zakonu o RTV Slovenija. Ustavno sodišče je sklep, da se zakon do končne odločitve US zadrži, sprejelo s petimi glasovi za in tremi proti… več tukaj.

foto: Pexels