Domač slivov gin
Imate radi gin? Pripravite si domač gin z obilico sliv z vrta , ki so zdaj ravno pravšnje.
Slivov gin si lahko privoščite samostojno ali s tonicom.
Kaj potrebujete:
- 600 g zrelih sliv
- 150-200 g sladkorja
- 1 liter gina
Postopek:
Slive operite in odstranite morebitne liste in peclje. Slive prebodite z vilicami jih razpolovite (koščice pustite notri). Naložite slive v velik, steriliziran kozarec (približno 2 litra) s širokim grlom, ki ga je mogoče tesno zapreti. Lahko pa naredite tudi dva manjša kozarca.
Po slivah potresite sladkor in dodajte gin (steklenico za gin si shranite, če nameravate vanjo kasneje pretočiti slivov gin). Zaprite pokrov in kozarec dobro pretresite. Vsaj en mesec hranite na hladnem in temnem mestu. Prvi teden vsakih nekaj dni pretresite, da se vse skupaj premeša in sladkor raztopi.
Po enem mesecu preverite okus in nadaljujte z infundiranjem. Če imate raje močnejši okus ga lahko pustite do tri mesece. Če imate raje slajši gin dodajte še 50 g sladkorja in pustite še dva ali tri tedne.
Ko ste zadovoljni z okusom pijačo precedite skozi fino mrežasto krpo ali muslin v čisto steklenico. Sadje nekateri zavržejo a lahko pijane slive lahko jeste tudi poleg biskvita ali sladoleda.
Hranite na hladnem in temnem mestu… čin!
Foto: BBC