Domačini Vrabč nasprotujejo postavitvi vetrnic

Foto: Freepik

Domačini Vrabč nasprotujejo postavitvi vetrnic

V občini Sežana, natančneje v kraju Vrabče, se že dve leti vlečejo razprave in nesoglasja glede načrtov avstrijske družbe Alpe Adria Energija za vzpostavitev polja vetrnih elektrarn. Krajanom je še posebej zamerljivo, da se bo naložba izvajala skozi državni prostorski načrt, kar je decembra potrdila tudi vlada.

Včerajšnji sestanek, ki ga je organiziral investitor in na katerega so bili prvotno povabljeni le lastniki zemljišč, je povzročil dodatno vrenje med domačini, ko so se temu pridružili tudi drugi krajani. Po burni uri razprave je bilo jasno, da krajanom načrti niso po godu. Bojan Vovk, predstavnik lokalne agrarne skupnosti Griže, je izrazil zaskrbljenost: “Vetrne elektrarne na tem območju pomenijo velikanski poseg v prostor. Tukaj je 14 do 16 vasi, ki bodo obkrožene s temi gromozanskimi elektrarnami.”

Obeti za izgradnjo vetrnih elektrarn so se nedavno spremenili, saj naj bi se prvotnih 14 vetrnic zmanjšalo na šest do osem, ki pa bodo dvakrat zmogljivejše in visoke do 250 metrov. Janez Tratnik, direktor AAE Gamit, pojasnjuje, da to še ni dokončni načrt, saj potekajo priprave strokovnih podlag, ki bodo določile končne možnosti projekta.

Kljub tehničnim pojasnilom investitorja, krajanom ideja ni sprejemljiva. Boris Hribar, predsednik agrarne skupnosti Jakovce – Tabor – Veliko Polje, poudarja: “Na našem ozemlju naj bi bile štiri vetrnice. Vaščani, krajani in lastniki temu nasprotujemo in ne želimo gradnje vetrnih elektrarn.”

V naslednjih tednih je predviden podoben sestanek tudi v sosednji agrarni skupnosti, vendar krajanom Vrabč že zdaj sporočajo, da takšno ravnanje vnaša razdor med domačine. Dogajanja okoli vetrnic ostajajo vroča tema v lokalni skupnosti.

[Vir: MMC RTV SLO]; Foto: Freepik; Portal24