Dominion od Fox News zahteva 1,6 milijarde dolarjev odškodnine

ByAna Koren

17. aprila, 2023 , ,

Dominion od Fox News zahteva 1,6 milijarde dolarjev odškodnine

Sodnik v Delawareju je za en dan odložil začetek sojenja v tožbi Dominion Voting Systems proti Fox Corporation. Dominion toži Fox News zaradi obrekovanja zaradi poročanja omrežja o predsedniških volitvah v ZDA leta 2020, ki zahteva 1,6 milijarde dolarjev odškodnine.

“Sodišče se je odločilo nadaljevati začeto sojenje, vključno z izbiro porote, do torka, 18. aprila. To bom objavil jutri ob 9.00 v sodni dvorani 7E,” je izjavil sodnik Eric Davis. Razloga za zamudo v izjavi sodišča ne navajajo.

Davis je v četrtek dejal, da pričakuje, da bo danes zaključil izbor žirije in nadaljeval z uvodnimi izjavami. Dominion in Fox se nista takoj odzvala na zahteve za komentarje o zamudi.

Dominion zahteva 1,6 milijarde dolarjev odškodnine

Sojenje je eden najbolj gledanih primerov glede obrekovanja v ZDA v zadnjih letih. Sojenje vključuje vodilno ameriško kabelsko novičarsko hišo in številne konservativnimi komentatorji.

Dominion je Fox obtožil, da je z objavljanjem neutemeljenih trditev, da so njegovi glasovalni stroji na skrivaj zanihali glasove v prid demokrata Joeja Bidna, ki je na predsedniških volitvah leta 2020 premagal takratnega predsednika Donalda Trumpa, očrnili njihov ugled. Dominion zahteva 1,6 milijarde dolarjev odškodnine. Fox medtem trdi, da je znesek nerealen in temelji na napačnem ekonomskem modeliranju.

Strokovno poročilo, ki ga je naročil Dominion, številne pogodbe, ki jih je podjetje izgubilo, pripisuje Foxovemu poročanju. Fox Corp je lani zabeležil skoraj 14 milijard dolarjev letnih prihodkov.

Dominion v tožbi tudi trdi, da je Foxovo poročanje škodljivo za ameriško demokracijo in da mora mreža odgovarjati. Fox je v petek dejal, da Dominionova tožba ogroža svobodo medijev. “Medtem ko je Dominion potiskal nepomembne in zavajajoče informacije za ustvarjanje naslovnic, Fox News pri zaščiti pravic svobodnih medije ostaja neomajen” pravijo pri Fox.

Ali je Fox zavestno širil laži ali ignoriral resnico?

Ključno vprašanje za porotnike je, ali je Fox zavestno širil lažne informacije ali je nepremišljeno spregledal resnico.

Dominion trdi, da so bile obrekljive izjave predvajane v oddajah Fox, vključno z “Sunday Morning Futures”, “Lou Dobbs Tonight” in “Justice with Judge Jeanine”. Trdi tudi, da je osebje Foxa, od članov redakcije do upravnega odbora, vedelo, da so izjave lažne, a jih je še naprej predvajalo, da ne bi izgubili gledalcev, ki bi se sicer obrnili na druge medije.

Fox medtem navaja, da je poročanje o prirejanju glasov samo po sebi vredno novice in je zaščiteno s prvim amandmajem ameriške ustave, ki zagotavlja svobodo medijev. Ta argument je sodnik Davis v sodbi prejšnji mesec v zvezi z nasprotujočima si predlogoma za skrajšano sodbo obeh strani sicer zavrnil.

vir Foto: Zajem zaslona