Domnevni ruski vohun v Sloveniji deloval pod krinko novinarja

ByMiha Kovač

19. junija, 2024 ,
Rusko veleposlaništvo v Sloveniji [Foto: Rusko veleposlaništvo v Sloveniji/Facebook]

Domnevni ruski vohun v Sloveniji deloval pod krinko novinarja

Domnevni ruski vohun, ki so mu v Avstriji aprila ukazali, naj zapusti državo, je več let neopaženo deloval v Sloveniji pod krinko novinarja, poroča Dnevnik. Ivan Popov naj bi v Slovenijo prišel med predčasnimi volitvami v državni zbor leta 2018.

V Sloveniji je Popov deloval kot dopisnik ruske tiskovne agencije Tass, pri čemer se je postopoma približal slovenskemu političnemu vrhu. Leta 2019 je opravil daljši intervju s takratnim premierjem in aktualnim obrambnim ministrom Marjanom Šarcem, preden je ta odšel na obisk v Moskvo. “Kolikor se spomnim, je bil to intervju pred uradnim obiskom v Moskvi,” je dejal Šarec. “Pravzaprav je to običajna praksa, da novinarske hiše pred uradnimi obiski ali pa med samimi uradnimi obiski delajo tudi intervjuje s tistimi, ki pridejo na obisk.”

Avstrija

Leta 2023 se je Popov preselil v Avstrijo, kjer ga je kot obveščevalca ruske zunanje obveščevalne službe SVR najprej razkrinkal tednik Falter. Skupaj s sodelavko se je poskušal akreditirati za tiskovno konferenco ob obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna na Dunaju. Avstrijski varnostni organi so ga takrat podrobneje preverili in razkrinkali. Konec aprila so mu odvzeli akreditacijo in dovoljenje za prebivanje ter mu ukazali, da v dveh tednih zapusti Avstrijo. Državo je zapustil 7. junija.

Ruske oblasti so v povračilnem ukrepu odvzele akreditacijo novinarki javne avstrijske radiotelevizije ORF Marii Knips-Witting. Novinarko so pozvali, naj zapusti Rusijo. Da gre za povračilen ukrep, je potrdilo rusko zunanje ministrstvo.

Dnevnik poroča, da za zdaj ni jasno, kdaj so bili slovenski organi uradno obveščeni o tem, da naj bi bil dopisnik agencije Tass pravzaprav agent SVR. Prav tako ni znano, ali so izdali varnostno oceno o njem in kakšna je ta bila. Obrambni minister Šarec je ob tem poudaril, da danes do takšnega intervjuja kot tudi do uradnega obiska v ruski prestolnici sploh ne bi prišlo zaradi spremenjene geopolitične situacije v Evropi in v odnosu do Rusije. “Nobena skrivnost ni, da je Slovenija prej imela gospodarske in druge odnose z Rusko federacijo,” je še dejal minister.

[Vir: Dnevnik]; Portal24; Foto: Rusko veleposlaništvo v Sloveniji/Facebook]