Domovi za starejše so pod velikim pritiskom draginje. Višje cene energentov, potrošnega materiala in hrane povzročajo težave tudi domovom za starejše. Vodstva draginje ne želijo prenesti na pleča oskrbovancev.  To je najranljivejši del prebivalstva, ki ima s plačilom položnic težave že zdaj, navaja RTV Slovenija.

V domovih imajo pogodbe sklenjene v skladu z javnimi naročili, toda prvotne cene bodo težko ohranili.

Iva Soršak, direktorica doma v Poljčanah, je povedala, da so za zvišanje cen zaradi pritiska dobaviteljev. To se dogaja tako pri kruhu, oljih, majonezi, zamrznjenih izdelkih je dejala in dodala, da noben dobavitelj ni mogel zagotavljati cene, ki jo je ponudil v razpisu.

Prihajajo tudi višje cene za plin, elektriko. V Domu na Fužinah je v prvi polovici leta položnica višja za tretjino, pravi direktor Jaka Bizjak. Bodo višji stroški pomenili tudi višje položnice? Predsednica Skupnosti socialnih zavodov Valerija Lekič Poljšak odgovarja: “Upamo, da nam cene oskrbe ne bo treba dvigniti.”

RTV Slovenija navaja, da zdaj čakajo na nov sestanek z ministrom. Minister Luka Mesec je rešitve, ki bodo del strategije vladnega sveta za draginjo že obljubil. “Zagovarjamo stališče, da mora sredstva za dvig stroškov zagotoviti vlada v proračunu,” je dejala Lekič Poljšak.

Najhujšo draginjo pričakujejo jeseni. Glede na črni scenarij oskrbovance čaka izredna uskladitev cen in višje položnice. Nekateri domovi so že v težavah, kar pomeni, da na primer ne morejo izvesti rednih vzdrževalnih del. V domu na  Fužinah pa se bolj kot z draginjo ubadajo s tem, kdo bo skrbel za stanovalce. Kadrov namreč kronično primanjkuje.

Foto: Alexas Fotos Pixabay