Državni uradniki morajo po ukazu nove Golobove vlade pripraviti sezname (pre)zaposlitev v zadnjih dveh in pol letih, so zapisali v Domovini. Na zdravnika na čelu NIJZ-ja Milana Kreka, tja imenovanega preko javnega razpisa, predsednik vlade preko ministra za zdravje Bešiča Loredana poziva k odstopu. Redni profesorici s FDV, ki je na povabilo SMC-ja odšla v politiko, Simoni Kustec, pa skuša visokošolski sindikat preprečiti nadaljnjo akademsko kariero. 

“Leta 2020 je bil desni politični kadrovski cunami. Zdaj je levi kadrovski super cunami. Nad prejšnjim so se zgražali, zdaj pa je vse v redu. To je v Sloveniji narobe – pri istovrstnih zadevah dva različna seta meril.” 

politolog dr. Miro Haček. 

V odvetniški družbi, kjer je Domovina preverjala zakonitost sestavljanja “črnih list” po ministrstvih in drugje v državni upravi, pa opozarjajo, da bi v primeru tožb zaradi odpuščanj obstoj teh služil kot indic, da gre za odpoved delovnega razmerja iz razloga revanšizma.

Vlada

Vlada je na svoji prvi seji ministrstvom, organom v njihovi sestavi in vladnim službam naložila, da do jutri izdelajo sezname vseh, ki  so bili novo zaposleni ali premeščeni v zadnjih dveh letih in pol. Kot je predsednik vlade Robert Golob dejal po seji, ne želijo, da bi “izpadlo, da nadzirajo samo eno vlado” ter pokažejo vzorce zaposlovanja Šarčeve in Janševe vlade.

Domovina navaja, da je delež teh zaposlenih je na ministrstvih različen. Ponekod je zaradi reorganizacij takšnih tudi velika večina. Informacijska pooblaščenka je ob vprašanjih o zbiranju osebnih podatkov in delanju takšnih seznamov zapisala, da gre za zakonito početje. Vendar pri tem ostaja nekaj odprtih pravnih vprašanj. Tudi prizvok revašizma in poskusa čistke z vsemi, ki jih je kakorkoli (pre)zaposlila nekdanja vlada… več TUKAJ

Foto: Depositephotos