Donald Trump zmagal na primarnih volitvah republikancev v New Hampshiru

ByA.K.

24. januarja, 2024 , ,
Donald TrumpDonald Trump [Foto: Wikipedia/Gage Skidmore]Donald Trump [Foto: Wikipedia/Gage Skidmore]

Donald Trump zmagal na primarnih volitvah republikancev v New Hampshiru

Donald Trump je na primarnih volitvah republikancev v New Hampshiru dosegel prepričljivo zmago. Trump je tako osvojil tretjo republikansko predsedniško nominacijo. V tej pomembni zvezni državi je premagal svojo tekmico Nikki Haley, ki je veljala za eno izmed najresnejših groženj njegovi kandidaturi.

Associated Press in televizijske mreže so razglasile Trumpovo zmago kmalu po zaprtju volišč na podlagi zgodnjih rezultatov in izhodnih anket. Čeprav sta doslej glasovali le dve zvezni državi, je Trumpova zmaga na volitvah poudarila njegovo prevlado v stranki. Po podatkih BBC-ja, ki se sklicuje na približno 70 odstotkov preštetih glasov, Donald Trump pred Nikki Haley vodi z okoli 10 odstotno prednostjo. Nekdanji predsednik je osvojil 54,4 odstotkov glasov. Nikki Haley pa 43,6 odstotkov glasov.

Nikki Haley, nekdanja guvernerka Južne Karoline, je imela v upanju, da bo premagala Trumpa in tako povečala svojo podporo med republikanskimi volivci v New Hampshiru zelo intenzivno kampanjo. Trump se je med kampanjo le malo pojavljal v javnosti, a kljub temu ostaja močan favorit med strankarskimi privrženci.

New Hampshire je zelo pomemben

Pomembno je omeniti, da zmerni republikanci in neodvisni volivci predstavljajo večji delež primarnih glasov v New Hampshiru kot v večini drugih držav. Po preliminarnih rezultatih ankete, ki so jo izvedli za velike televizijske mreže, se je 31 odstotkov volivcev opredelilo za zmerne v primerjavi z 9 odstotki na parlamentarnih volitvah v Iowi prejšnji teden, kjer je Trump zmagal z veliko prednostjo.

Kljub podpori republikanskega guvernerja zvezne države Chrisa Sununuja, ki se je jasno zavzemal za Nikki Haley, ta podpora ni zadoščala za njeno zmago. Čeprav je Nikki Haley pred glasovanjem izjavila, da bo nadaljevala kampanjo tudi v primeru poraza. Republikanski voditelji pa so že ta teden Trumpa začeli omenjati kot “domnevnega kandidata”” in pozivali “. Haley so celo pozvali naj razmisli o odstopu.

Na demokratični strani je zmagal sedanji predsednik ZDA Joe Biden, čeprav njegovega imena ni bilo na glasovnici. Demokrati so lani sprejeli spremembe v svojem volilnem koledarju. New Hampshire in Iowo, tradicionalno prvi dve zvezni državi, ki volita, izpustili, saj nista odražala demografskih razmer v državi.

Vendar so podporniki predsednika sprožili intenzivno kampanjo za vključitev njegovega imena na glasovnice. Slednje je bilo očitno iz rezultatov, saj je prejel večino glasov med demokratskimi volivci. Državni uradniki so obvestili, da bodo uradni rezultati demokratskega glasovanja morda na voljo šele v sredo zaradi potrebnega časa za seštevanje vpisanih glasov.

New Hampshire ima že desetletja ključno vlogo v procesu predsedniških nominacij. New Hampshire je namreč majhna država, ki politikom omogoča neposreden stik z volivci, kar je v drugih državah večinoma izginilo iz kampanj.

vir; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore; Portal24