Donald Tusk: Poljska Ukrajino zabada v hrbet

Nekdanji poljski premier in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ostro kritiziral vlado stranke Zakon in pravičnost (PiS) za njeno politično ravnanje do Ukrajine. Tusk je obtožil PiS, da svojo politiko do sosednje države prilagaja notranjepolitičnim interesom pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo v Poljski potekale 15. oktobra.

Tusk je na tiskovni konferenci v Kaliszu poudaril, da Poljska, z odločitvijo, da ne bo več pošiljala orožja Ukrajini, ogroža dolgoročne odnose in zavezništvo med državama. Poljski premier Mateusz Morawiecki je namreč sinoči izjavil, da se bo Poljska osredotočila na lastno obrambo in ne bo več podpirala Ukrajine z orožjem.

“Popolnoma nesprejemljivo je, da Poljska na ta način zabada Ukrajino v hrbet. To zaostrovanje, če se bo nadaljevalo, bo imelo katastrofalne posledice za obe strani,” je dejal Tusk.

Diplomatski spor okoli ukrajinskega žita

Ko vprašanje orožja povzroča nesoglasja, se je razplamtel tudi diplomatski spor glede ukrajinskega izvoza žita. Poljska je kljub odločitvi Evropske komisije podaljšala svoj embargo na ukrajinsko žito. Ukrajina je zaradi tega vložila pritožbo pri Svetovni trgovinski organizaciji, vendar sta se obe strani strinjali, da bosta poiskali rešitev.

Pogovori v prihodnjih dneh

Kijev in Varšava sta napovedala nadaljnje pogovore v prihodnjih dneh, s ciljem, da razrešita trgovinske in politične spore. Ukrajinski minister za kmetijstvo Mikola Solski je imel telefonski pogovor s poljskim kolegom Robertom Telusom, v katerem sta se dogovorila za nadaljnje pogovore in iskanje rešitve, ki bo upoštevala interese obeh držav.

Vojaške operacije na Krimu

Medtem ko diplomacija med Poljsko in Ukrajino zastaja, Ukrajina nadaljuje z vojaškimi operacijami proti Rusiji. Kijev je sporočil, da so ukrajinske varnostne sile napadle letalsko oporišče Saki na Krimu in povzročile “resno škodo”. Rusija je trdila, da je uničila 19 ukrajinskih brezpilotnikov, vendar obtožb ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Energetska infrastruktura v Ukrajini poškodovana

Ruski raketni napadi so vplivali na energetsko infrastrukturo v osrednjem in zahodnem delu Ukrajine. Ukrajinski nacionalni operater omrežja Ukrenergo je sporočil, da so napadi povzročili izpade električne energije v petih regijah Ukrajine.

Napetost pred volitvami

Zaradi bližajočih se poljskih parlamentarnih volitev je odnos med Poljsko in Ukrajino še bolj napet. Očitno je, da bodo naslednji tedni kritični za ohranjanje zavezništva in solidarnosti med državama, ki se soočata z izzivi ruske agresije in politično nestabilnostjo na domači fronti.

Po mnenju analitikov bo potrebna velika diplomatska veščina, da bodo obe strani uspele preseči sedanje nesoglasja in nadaljevati s skupnim bojem proti zunanjim izzivom. Trenutne razmere kličejo po nujni potrebi po dialogu in sodelovanju na najvišji ravni.

vir Foto: DefenseU X Portal24