Donald Tusk poziva Evropo k znatnemu povečanju obrambnih izdatkov

Donald Tusk [Foto: Wikimedia/ Evropska ljudska stranka]

Donald Tusk poziva Evropo k znatnemu povečanju obrambnih izdatkov

Na Evropskem gospodarskem kongresu v Katovicah je poljski premier Donald Tusk danes poudaril nujnost povečanja obrambnih zmogljivosti v Evropi. Predstavil je ambiciozno vizijo skupnega evropskega sistema zračne obrambe, ki bi kontinentu omogočil večjo varnost in stabilnost.

Tusk je opozoril, da mora Evropa v naslednjih desetih mesecih in petih letih postati nepremagljiva sila, proti kateri si nobena država ne bi upala dvigniti roke. “Evropa mora biti pripravljena,” je dejal, pri čemer je države članice pozval, naj njihovi obrambni izdatki v skupno vsoto prispevajo dodatnih 100 milijard evrov.

Poljska, ki je lani za obrambo namenila skoraj štiri odstotke svojega BDP, že kaže smer, v katero bi se morala Evropa gibati. Tusk je izpostavil, da bo “velika količina denarja za evropsko varnost odrinila vojno od evropskih meja za dolgo časa, morda za vedno.”

Na kongresu je bila prisotna tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se strinja z nujnostjo povečanja obrambnih izdatkov. Von der Leyen je obljubila, da bo, če ostane na čelu komisije, predlagala nove projekte na obrambnem področju in podprla imenovanje stalnega evropskega komisarja za obrambo. S Tuskom sta ponovila potrebo po učinkovitem skupnem evropskem sistemu zračne obrambe, ki bo ključnega pomena za zagotavljanje varnosti in neodvisnosti Evrope na mednarodnem prizorišču.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/ Evropska ljudska stranka