Dramatično zmanjšanje uničenja tropskih gozdov v Braziliji in Kolumbiji

ByAna Koren

4. aprila, 2024 ,
Foto: Freepik

Dramatično zmanjšanje uničenja tropskih gozdov v Braziliji in Kolumbiji

V Braziliji in Kolumbiji so politične spremembe in uvedeni ukrepi znatno zmanjšali krčenje gozdov. Po podatkih BBC je v brazilski Amazoniji opaziti dramatično zmanjšanje krčenja gozdov za 39 odstotkov, kar je posledica prizadevanj novoizvoljenih politikov, ki so okolju dali prednost.

Vendar pa poročilo hkrati opozarja na globalno povečanje izgube dreves za 25 odstotkov, ki ga večinoma poganjajo intenzivni gozdni požari, zlasti v Kanadi, kjer so požari v letu 2023 povzročili petkrat večjo izgubo dreves kot leto prej.

Analitiki iz laboratorija GLAD Univerze v Marylandu in Inštituta za svetovne vire (WRI) poudarjajo pomen zmanjšanja krčenja tropskih gozdov za boj proti podnebnim spremembam. Tropski gozdovi, kot je Amazonija, igrajo ključno vlogo pri shranjevanju ogljika, ki je bistvenega pomena za omejitev globalnega segrevanja. Z velikimi prizadevanji nove brazilske administracije pod vodstvom predsednika Lule so bili doseženi opazni rezultati v zmanjševanju krčenja gozdov.

Kljub temu Brazilija ostaja odgovorna za več kot 40 odstotkov svetovnega krčenja tropskih gozdov, s stopnjami izgube dreves, ki so še vedno višje kot v začetku leta 2010. Tako pred novo administracijo stoji še veliko dela.

Povečano krčenje gozdov

Na drugi strani pa so države kot so Bolivija, Laos in Nikaragva zaradi intenzivnejšega kmetijstva zabeležile povečano krčenje gozdov, kar je izničilo nekatere od pozitivnih učinkov opaženih v Braziliji in Kolumbiji. To poudarja kompleksnost globalnega boja proti uničevanju gozdov.

Dr. Andrew Steer, predsednik in izvršni direktor Bezos Earth Fund, opominja, da imamo le šest let časa, da izpolnimo obljubo o ustavitvi krčenja gozdov. “To poročilo nas izziva, da uravnotežimo obup in upanje,” pravi Steer, dodajajoč, da je ukrepanje nujno in neizogibno.

Svetovni voditelji in okoljske organizacije so zdaj pred izzivom, kako uskladiti globalne prizadevanje za zaščito naših gozdov, ki so ključnega pomena za ohranjanje planeta in boj proti podnebnim spremembam.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: Freepik