Kitajska bo kmalu objavila uradne podatke o prebivalstvu

Bežen vpogled v brazgotine, ki jih je pandemija pustila na že tako slabih demografskih obetih, bi Kitajska lahko pokazala 17. januarja. Kitajska bo takrat objavila uradne podatke o prebivalstvu za leto 2022.

Nekateri demografi pričakujejo, da bo leta 2022 število kitajskega prebivalstva prvič po veliki lakoti leta 1961 upadlo. To je globok premik bo imel daljnosežne posledice na svetovno gospodarstvo in svetovni red. Število novorojenčkov za leto 2022 naj bi padlo na rekordno nizko raven. In sicer pod 10 milijonov z lanskih 10,6 milijona otrok. To je 11,5 odstotka manj kot leta 2020.

“Kitajska je vstopila v dolg in nepovraten proces”

“S tem zgodovinskim obratom je Kitajska prvič v kitajski in svetovni zgodovini vstopila v dolg in nepovraten proces upadanja prebivalstva,” je dejal Wang Feng. Wang Feng je profesor sociologije na Univerzi v Kaliforniji.

“V manj kot 80 letih bi se lahko prebivalstvo Kitajske zmanjšalo za 45 odstotkov. Potem bo to Kitajska, ki je svet ne bo več prepoznal,” je dejal Wang.

Celotno prebivalstvo Kitajske se je leta 2021 povečalo za 480.000 na 1,4126 milijarde. Združeni narodi napovedujejo, da bo prebivalstvo Kitajske letos začelo upadati. Najbolj naseljena država na svetu bo tako postala Indija.

Strokovnjaki ZN napovedujejo, da se bo Kitajska in njeno prebivalstvo do leta 2050 zmanjšalo za 109 milijonov. To je trikrat več od njihove prejšnje napovedi leta 2019. Devet od 10 najbolj naseljenih držav na svetu se medtem sooča z upadanjem rodnosti. Stopnja rodnosti Kitajske je bila leta 2022 z 1,18 najnižja in precej pod OECD standardom za stabilno populacijo, ki je 2,1.

Država, ki imela od leta 1980 do 2015 politiko enega otroka, je lani uradno priznala, da je na robu demografskega upada. Nacionalna zdravstvena komisija je takrat dejala, da bi lahko število prebivalstva začelo upadati pred letom 2025. Oktobra je predsednik Xi Jinping dejal, da bo vlada sprejela nadaljnje politike za povečanje rodnosti v državi.

Hitro staranje upočasnjuje kitajsko gospodarstvo

Oblasti so leta 2021, da bi Kitajska spodbudila ljudi, da imajo več otrok uvedle ukrepe vključno z davčnimi olajšavami, daljšim porodniškim dopustom, izboljšanim zdravstvenim zavarovanjem in stanovanjskimi subvencijami. Učinek teh ukrepov je bil doslej šibek.

Spletno iskanje otroških vozičkov na kitajskem Baidu je padlo za 17 odstotkov leta 2022 in za 41 odstotkov od leta 2018. Iskanje otroških stekleničk je od leta 2018 padlo za več kot tretjino. Nasprotno pa se je lani kar za osemkrat povečalo iskanje domov za starejše.

Obratno se dogaja v Indiji. Google Trends tam kaže 15-odstotno medletno povečanje iskanja stekleničk za dojenčke v letu 2022. Iskanje otroških posteljic se je povečalo za skoraj petkrat.

Velik gospodarski učinek

Finančno breme izobraževanja otrok, nekateri izmed najbolj stresnih sprejemnih izpitov na univerzah na svetu in vpis v vrtec za le približno 5,5 odstotka otrok, mlajših od 3 let, to je daleč pod povprečjem OECD, so ključni dejavniki, ki vplivajo na stopnjo rodnosti, je ta mesec dejal YuWa Think tank Population Research.

Gospodarski vpliv starajoče se družbe bo velik. Demograf Yi Fuxian pričakuje, da bo delež tistih, starih 65 let in več, v primerjavi s 14 odstotki lani in 5 odstotki leta 1980 leta 2050 dosegel 37 odstotkov. 

Delovna sila Kitajske se zaradi upada rojstev ne bo obnavljala enako hitro.

Vir Foto: Pexels