Drgnjenje oči: Kako lahko ta navada vpliva na vaš vid?

ByAna Koren

28. junija, 2024 ,
Oko [Foto: Freepik]

Drgnjenje oči: Kako lahko ta navada vpliva na vaš vid?

Redno vzdrževanje zdravja oči je bistvenega pomena za ohranjanje vida in preprečevanje očesnih bolezni. Vsakodnevna nega, oftalmološki pregledi in izogibanje dolgotrajnemu gledanju v ekrane lahko pomembno prispevajo k dolgoročnemu dobremu počutju vida. Vendar pa običajna navada, ki jo ima večina od nas, lahko negativno vpliva na zdravje naših oči, opozarja oftalmološki kirurg dr. Mark Wilkins.

Po besedah dr. Wilkinsa lahko redno drgnjenje oči vodi do okužb, vnetij in celo dolgotrajne poškodbe vida. “Vsi smo krivi, če si občasno podrgnemo oči, in dokler so vaše roke čiste, kar ni pogosto, ne boste imeli težav. Če pa vam to postane navada, bi lahko vaše oči bile v nevarnosti okužbe ali celo dolgotrajne poškodbe vida,” je povedal za Daily Express.

Če imamo sezonske alergije ali čutimo delčke umazanije v očeh, si jih najverjetneje drgnemo, pravi kirurg. “Stanja, kot je bolezen suhega očesa, lahko tudi povzročijo, da si zaradi srbenja želite podrgniti oči. Drug primer je blefaritis – očesna bolezen, za katero je značilno vnetje vek. V tem primeru so veke razdražene in rdeče, trepalnice pa se oblikujejo luske, ki so videti kot prhljaj, ki pade v oko in ga draži,” je pojasnil.

Drgnjenje oči… več na Senior24

Portal24; Foto: Freepik