Družine žrtev streljanja v šoli v Teksasu tožijo Meto, proizvajalca orožja in Call of Duty

ByAna Koren

25. maja, 2024 , , ,
Orožje [Foto: Pexels]

Družine žrtev streljanja v šoli v Teksasu tožijo Meto, proizvajalca orožja in Call of Duty

Družine žrtev smrtonosnega streljanja v osnovni šoli Robb v Uvaldeju (Teksas) so vložile tožbe proti proizvajalcem orožja, video iger in tehnološkemu velikanu. Trdijo, da so podjetja spodbujala uporabo nevarnega orožja med mladimi, vključno z 18-letnim napadalcem Salvadorjem Ramosom. V napadu, ki se je zgodil pred dvema letoma, je umrlo 19 otrok in dva učitelja.

Tožbe so vložene proti podjetju Activision, avtorju serije vojaških video iger Call of Duty, proizvajalcu orožja Daniel Defense in podjetju Meta, lastniku Instagrama. Podjetja so obtožena ustvarjanja generacije mladih ljudi, ki živijo v nasilnih fantazijah, spodbujenih z resničnim orožjem. Ramos je v napadu uporabil puško tipa AR-15, ki je bila uporabljena tudi v drugih podobnih streljanjih po ZDA.

Družine trdijo, da sta Meta in Activision “zavestno izpostavila” Ramosa orožju, ki ga je uporabil med napadom, in ga prepričala, da je streljanje rešitev za njegove težave. Verjamejo, da so bili Instagram, Activision in Daniel Defense “partnerji v shemi, ki preži na negotove mladostnike.”

Obstaja neposredna povezava med ravnanjem teh podjetij in streljanjem v Uvaldeju

“Obstaja neposredna povezava med ravnanjem teh podjetij in streljanjem v Uvaldeju. Ta triglava pošast ga je zavestno izpostavila orožju, ga prisilila, da vidi orožje kot orodje za reševanje svojih težav, in ga usposobila za njegovo uporabo,” je dejal odvetnik tožnikov.

Tožba navaja, da je Ramos od svojega 15. leta igral vojno video igro Call of Duty in bil hkrati predmet “agresivnega trženja” Daniel Defense, ki je ciljala nanj z oglasi na Instagramu. “Instagram ustvarja povezavo med mladostniki in orožjem ter orožarskimi podjetji. Nihče ni izkoriščal Instagrama v ta namen bolj kot Daniel Defense,” je dodal odvetnik Josh Koskoff.

Tiskovni predstavnik Activisiona je dejal, da je bilo “streljanje v Uvaldeju grozljivo in srce parajoče v vseh pogledih” in izrazil “najgloblje sočutje” žrtvam in njihovim družinam. “Milijoni ljudi po vsem svetu uživajo v video igrah brez grozljivk,” je dodal.

Daniel Defense se že sooča z drugimi tožbami družin žrtev. V sredo so družine z mestom Uvalde dosegle poravnavo v višini 2 milijona dolarjev. Več kot 370 policistov iz različnih lokalnih, državnih in zveznih oddelkov je sodelovalo pri odzivu na napad, vendar so potrebovali več kot eno uro, da so zaustavili napadalca, ki se je zabarikadiral. Družine napovedujejo nove tožbe proti 92 posameznim policistom zaradi “šokantnih in obsežnih napak” med odzivom na streljanje.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: Pexels