Kmetje, ki so državi dali predlog, da odkupi vse presežke slovenske pšenice, pravijo, da se je njihova ideja popolnoma spridila. Država je povečan nakup za blagovne rezerve preko javnega razpisa, glavni kriterij pa je najnižja cena.

Aktivnosti za izvedbo javnega razpisa blagovnih rezerv za dodaten odkup pšenice naj bi bile v teku. Žetev pšenice v Pomurju pa gre h koncu. Kmetje presežkov ne nameravajo ponuditi na javni razpis, navaja RTV SLovenija.

Pridelovalec Franc Küčan, ki je tudi podpredsednik sindikata kmetov Slovenije pravi, da so se ministrica za kmetijstvo, minister za gospodarstvo in predsednik vlade sprenevedali ali pa niso razumeli ideje.

Pričakovanje kmetov je bil urgenten odkup države.  Zdaj gredo pa postopki v interventen odkup za povečanje blagovnih rezerv.

“Slovenski kmetje pšenice ne bomo državi ponudili po najnižji ceni, ampak to bodo storili neki tuji dobavitelji, medtem ko bo naša pšenica iskala dobrega kupca nekje v tujini, ki bo pripravljeni plačati toliko, kot smo mi pričakovali od naših mlinarjev.«

Franc Küčan

Cena pšenice je odvisna od kvalitete, od 300 do 370 evrov na tono. Küčan pravi, da največji odkupovalec pšenice Žito, ki je v hrvaški lasti, slovensko pšenico ignorira. Kupil bi jo, a po isti ceni, kot je na Hrvaškem. Cena tam je nižja. Za slovenske kmete ob močnem povišanju stroškov v pridelavi to ni sprejemljivo.

“Hrvati imajo nižjo ceno pšenice in imajo dosti nižjo ceno kruhov oz. pekovskih izdelkov. Mi imamo višjo ceno pšenice in dosegamo višjo ceno kruhov in mlevskih izdelkov na trgu.”

Franc Küčan

Presežke slovenske pšenice bodo kmetje lahko prodali. Kupci iz tujine že tipajo teren, trenutno imata tako Madžarska kot Avstrija višje odkupne cene, kot so pri nas, pravi Küčan.

Vladne poteze

Merilo za odkup bo najnižja cena. Kmetje so razočarani… več tukaj.

Premier Robert Golob in kmetijska ministrica Irena Šinko sta napovedala, da se bo odkup bo izvedel prek Zavoda za blagovne rezerve. Kmetom bo država za različne namene namenila še za nekaj več kot 22 milijonov evrov pomoči… več tukaj.

Foto: 123irf

By A.K.

Komentar: