Državna proslava ob dnevu državnosti: Predsednica republike Nataša Pirc Musar pozvala k solidarnosti in varstvu narave

Dan državnosti [Foto: Vlada RS Flickr]

Državna proslava ob dnevu državnosti: Predsednica republike Nataša Pirc Musar pozvala k solidarnosti in varstvu narave

Na včerajšnji državni proslavi ob dnevu državnosti, ki je potekala v Ljubljani, je predsednica republike Nataša Pirc Musar s svojim slavnostnim govorom pozvala k bolj povezani in solidarni družbi, ki varuje naravo, bolj obdavči bogate, jasno opredeli svoj odnos do zgodovine ter glasno zagovarja človekove pravice. Pirc Musar je prav tako pozvala k izvedbi drugega referenduma o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (JEK-2).

Prihod praporščakov in slavnostni govor

Državna proslava se je začela s prihodom praporščakov, zastavonoš in častne garde Slovenske vojske ter z zborom gostov po rdeči preprogi. Tokrat so se proslave udeležili vsi vidnejši politični akterji, kar je v nasprotju s preteklimi proslavami, kjer so nekateri izmed njih pogosto izostali. Predsednica republike je v svojem govoru izpostavila pomembnost skupnosti in solidarnosti v času prihajajočih izzivov.

Skupnost in solidarnost

“Na obzorju so temni oblaki; grozi ujma, najhujša po drugi svetovni vojni. Nanjo moramo biti pripravljeni kot še nikoli doslej. A prebrodimo jo lahko samo skupaj,” je v uvodu poudarila predsednica republike. Pozvala je h krepitvi solidarne skupnosti, ki mora lajšati življenje revnim, nemočnim in izključenim. Opozorila je, da javni sektor ne sme postati “en sam velik tržni proizvod” in izrazila podporo zdravnikom, sodnikom in drugim javnim uslužbencem, ki si prizadevajo za boljše delovne pogoje in primerna plačila.

Obdavčitev bogatih in gospodarski napredek

Predsednica republike je opozorila na potrebo po pravični obdavčitvi najbogatejših. Predsednica države meni, da je to “naložba v kakovost in varnost”. Hkrati je izpostavila, da je za napredek gospodarstva treba najti rešitve, ki ne bodo ogrozile temeljnih vrednot in pravic, ki jih uživamo.

Odnos do zgodovine

Pirc Musar je spregovorila tudi o polpretekli zgodovini, pri čemer je izpostavila izjemen partizanski boj proti okupatorjem, ki ga je zasenčila senca zunajsodnih pobojev. Poudarila je pomembnost “prave sprave” in dostojnega pokopa vseh žrtev iz tistega obdobja. “Čas je, da ob 80. obletnici konca druge svetovne vojne dostojno pokopljemo vse Slovenke in Slovence in druge ljudi, ki doslej niso imeli pravice do groba,” je poudarila.

Varstvo narave in jedrska energija

V delu govora, namenjenemu varstvu okolja, je predsednica poudarila potrebo po učenju živeti z manj, a bolje. Zavzela se je za zeleni prehod in trajnostne vizije razvoja skupnosti. Pri tem je izpostavila, da mora jedrska energija ostati del prihodnjih energetskih virov, vendar je zaradi velikosti in stroškov projekta JEK-2 pozvala k izvedbi drugega referenduma, ki bi omogočil transparentno presojo javnosti o investiciji.

Slovenija v mednarodni skupnosti

Na koncu govora je predsednica Pirc Musar poudarila, da je Slovenija dejavna članica mednarodne skupnosti, ki svojo moč gradi na vrednotah, kot so spoštovanje človekovih pravic, mednarodnega prava, doslednosti in načelnosti. “To je moč besede, ki nam daje samozavest, da takrat, ko je treba, nismo tiho,” je dejala. Poudarila je, da Slovenija ne sme biti tiho, ko gre za človekove pravice in človekovo dostojanstvo.

Kulturni program

Slavnostnemu nagovoru predsednice je sledil umetniški del državne slovesnosti. Slednjega sta letos pripravila režiser Igor Zupe in scenograf Marco Juratovec. Program z naslovom “Devetdeseta” je bil posvečen desetletju, ki je v novejši slovenski zgodovini ključno pri vzpostavljanju državne samostojnosti. Nastopilo je deset pevcev prve generacije, rojenih v samostojni Sloveniji, ob spremljavi simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Vlada RS Flickr