Državna štipendija ne sme biti ovira za Zoisovo štipendijo

ByUredništvo

2. marca, 2023
Andrej Hoivik [Foto: SDS]

Državna štipendija ne sme biti ovira za Zoisovo štipendijo

Poslanska skupina SDS je v parlamentarno proceduro vložila novelo Zakona o štipendiranju. Kot je na novinarski konferenci povedal poslanec SDS Andrej Hoivik, v poslanski skupini SDS verjamejo v nadarjenost in ambicioznost ter tudi trdo delo, zato so prisluhnili mladim, ki so naša prihodnost.

Ob tem je opozoril na diskriminacijo dijakov in študentov, ki prihajajo iz socialno ogroženih okolij. Po trenutno veljavni zakonodaji namreč mladi, ki so upravičeni do državnih štipendij, ne morejo kandidirati za Zoisovo štipendijo, ki nagrajuje posebne dosežke in nadarjenost.

Zato je poslanska skupina SDS vložila novelo zakona o štipendiranju, ki to diskriminacijo odpravlja. Mnenja so, da je skrajni čas, da tudi ti mladi dobijo svojo priložnost, da se izkažejo in da jih država nagradi.

Hkrati v noveli zakona predlagajo tudi povišanje višine osnove štipendij, ki so namenjene deficitarnim, torej najbolj iskanim poklicem v naši državi.

Na ta manjko namreč v slovenskem turizmu in drugih sektorjih večina delodajalcev opozarja že dlje časa. 

Trenutno je višina te štipendije po zakonu 100 evrov mesečno in je svoji višini ena najnižjih štipendij, ki jih ponuja naš štipendijski sklad. Če želimo na tem področju narediti preboj, menijo, da moramo mlade motivirati čimprej. Povišana finančna spodbuda ob vstopu in nadaljevanju njihovega strokovnega izobraževanja pa je najboljši pokazatelj, da si država te ambicioznosti resnično želi in jo zato zmore tudi ustrezno nagraditi. 

Kot je dejal Andrej Hoivik, v SDS-u verjamejo, da bo z njihovim predlogom zakona uslišan tudi poziv dijaške in študentske organizacije, ki sta ga na vlado naslovila že ob začetku šolskega leta. Tudi minister za visoko šolstvo predlogu ne nasprotuje, vsaj tako je javno trdil sredi septembra prejšnjega leta. 

Miha Kovač

Ne spreglejte …

Poslanska skupina SDS-a odločitve o interpelaciji vlade še ni sprejela

Predsednik SDS-a Janez Janša je prejšnji teden na novinarski konferenci, po pozivu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) k interpelaciji vlade dejal, da se bodo o tem pogovarjali na tokratni seji … več TUKAJ