Na portalu Necenzurirano danes pišejo o tem »kako je država prilagajala predpise, da je lahko financirala podjetje Marinblu, ki ga inšpektorji preiskujejo zaradi kršenja pravic delavcev, suma prisilnega dela in trgovine z ljudmi.«

Avtorji prispevka Primož Cirman, Tomaž Modic in Vesna Vuković navajajo, da je v začetku meseca “RTV Slovenija razkrila izkoriščanje delavcev v podjetju Marinblu”, ki je v lasti nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja in njegove soproge Rozane Šuštar. V pakirnici rib iz Kozine naj bi delali v nemogočih razmerah. Delodajalec naj bi jih silil v čezmerno delo, jih snemal in se nad njimi izživljal. 12 indijskih državljanov, ki so delali v podjetju, naj bi nekaj časa spalo v skupnih prostorih v pakirnici.

Na ministrstvu za delo so ocenili, da dogajanje “meji na novodobno suženjstvo”. Na inšpektoratu za delo so ga začeli preiskovati zaradi suma prisilnega dela in trgovine z ljudmi. Toda zgodba ima še eno, večjo razsežnost. Cirman, Modic in Vukovićeva trdijo, da je imela ključno vlogo pri hitrem vzponu in širitvi poslovanja podjetja Marinblu, ki je danes eden od največjih predelovalcev ribiških proizvodov pri nas, država. 

Avtorji prispevka nadaljujejo, da je podjetju samo v zadnjih treh letih ministrstvo za kmetijstvo odobrilo skoraj tri milijone evrov pomoči. To predstavlja skoraj tretjino letnih prihodkov podjetja. Iz dokumentacije, podatkov, ki so jih pridobili z ministrstva za kmetijstvo in drugih informacij naj bi bilo razvidno, da mu je ministrstvo pomagalo tudi na druge načine… več TUKAJ.

Foto: Svet Kanal A Twitter