Državni sekretar Juvan na neformalnem srečanju ministrov za enakost

ByAna Koren

4. marca, 2024 ,
Dan Juvan in Marie Colline-Leroy [Foto: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti /Vlad Vandrkeleng]

Državni sekretar Juvan na neformalnem srečanju ministrov za enakost

Državni sekretar Dan Juvan se je nedavno udeležil neformalnega srečanja ministrov za enakost v Evropski uniji, kjer je bil osrednji poudarek namenjen krepitvi dialoga med ministri ter začetku razprave o nadaljnjih korakih za doseganje enakosti med državami članicami. Ob številnih krizah, ki trenutno zadevajo Evropo, med drugim posledicami pandemije, vojno v Ukrajini ter podnebnimi spremembami, je bil poudarek na življenju evropskih državljank in državljanov, še posebej žensk.

V svoji razpravi je Državni sekretar izpostavil problematiko nasilja v družini. “Moramo zavedati, da težave žrtev zgolj z odhodom od nasilnega partnerja velikokrat še niso rešene in je pogosto ravno nasprotno – ko se žrtev odloči zapustiti nasilnega partnerja, nevarnost za nasilje še naraste, v najbolj ekstremnih primerih se konča s femicidom,” je poudaril Juvan.

“Poseben izziv predstavlja vprašanje skrbi za otroke, kjer se pretirano vztraja pri skupnem varstvu in vzgoji. Redko je v družinski skupnosti samo ena žrtev nasilja, saj je otrok žrtev nasilja tudi, če je zgolj priča. Pretirano vztrajanje pri skupnem varstvu in vzgoji odpira široke možnosti za izsiljevanje žrtve nasilja tudi po razhodu. Pri postopkih zaupanja v varstvo in vzgojo ter določitvi stikov z otrokom je ključno upoštevati vse okoliščine nasilja, pri čemer mora biti glavno vodilo varnost otrok in starša, ki sta oba žrtvi nasilja v družini.

Poleg tega je pogosto slišati trditve, da si žrtve nasilja izmišljujejo. Nasprotno, klice žrtev na pomoč se ne obravnava dovolj resno, pogosto pa se ne raziščejo vse okoliščine ob razpadu družinske skupnosti. Če se primerom ne posvetimo zares, obstaja velika verjetnost, da bodo žrtve in njihovi otroci še naprej izpostavljeni nasilju,” je zaključil Juvan v svoji razpravi.

Foto: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti /Vlad Vandrkeleng

Portal24