Na izredni seji je Državni svet s 17 glasovi za in 13 proti na zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države izglasoval odložilni veto.

V prejšnje stanje bi zakon, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec, vrnil 11 zakonov. Zakoni so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše. DZ je minuli četrtek omenjeni zakon sprejel z 52 glasovi podpore… o tem smo pisali tukaj.

Predsednik komisije državnega sveta za državno ureditev Rajko Fajt je pojasnil, da so podporniki veta prepričani, da bi bilo bolje novelirati vsak zakon posebej in ne s t. i. omnibus pristopom .

V interesni skupini delojemalcev, kjer po besedah vodje skupine Lidije Jerkič vsebino zakona proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti podpirajo so vetu nasprotovali.

Veto na novelo zakona o RTVS

Prav tako je Državni na izredni seji s 16 glasovi za in 15 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija. Vlada želi z novelo zakona doseči umik politike iz zavoda… o tem smo pisali tukaj.

Predlog za odločanje o odložilnem vetu na zakon je skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Matjažem Gamsom vložila, ker jih moti hitrost menjave organov odločanja na zavodu. Tem namreč mandat preneha veljati z dnem uveljavitve zakona. Svet RTVS pa bi se nato na novo konstituiral najpozneje v roku 60 dni. Po mnenju predlagateljev veta je to nerazumno kratek čas.

Da se z vetom zgolj brani veljavne mandate določenih skupin pa menijo nasprotniki veta. Bistven element zakona je omejevanje vpliva političnih strank na delovanje javnega zavoda. A so tudi nasprotniki veta ocenili, da je zakon potrebno dodelati.

Foto: STA

By A.K.

Komentar: