Državni svet z vetom zadržal zakon o finančni upravi

Na izredni seji na predlog skupine lokalnih interesov je Državni svet (DS) z 28 glasovi za in dvema proti izglasoval odložilni veto na zakon o finančni upravi. Zmotila jih je možnost uporabe sredstev za tajno sledenje zgolj na podlagi odločitve FURS-a.

Kot je v imenu predlagateljev odložilnega veta na izredni seji DS-ja, prvi v novi sestavi, pojasnil državni svetnik Andrej Poglajen, novela zakona glede na prvotni pomen, to je, “da se slovenska zakonodaja uskladi z zakonodajo EU-ja z namenom preprostejšega pretoka blaga ter storitev”, prinaša številne problematične rešitve.

Najbolj problematičen je del novele, ki predvideva, da se lahko pri opravljanju finančne preiskave pridobiva podatke o položaju in gibanju blaga z uporabo tehničnih pripomočkov, pravi Poglajen. Pri slednjem bi se prikrito sledenje uporabljalo zgolj na podlagi odločitve pooblaščene osebe Finančne uprave RS (FURS) oz. generalnega direktorja in brez kakršnekoli zunanje kontrole. “Jasni pogoji za uporabo tega instrumenta v zakonu niso podani,” je podčrtal državni svetnik.

Na ta način “pride do nesorazmernih posegov v človekove pravice. Glede na sodno prakso, tudi mednarodno, je za vsak tak poseg v zasebnost potrebna predhodna odobritev sodne veje oblasti,” je dodal.

Na ministrstvu pomisleke zavračajo

Državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič je tovrstne pomisleke zavrnil. Ponovil je, je so za uporabo sledilnih naprav predvidene številne varovalke. Varovalke zagotavljajo, da se bo ukrep uporabljal v najmanjši možni meri in na način, ki preprečuje posege v zasebnost posameznika.

Odločanje o uporabi teh sredstev bo dvostopenjsko, je spomnil. Uporabo bi predlagal specializirani inšpektor, odobril pa lahko le generalni direktor Fursa, je pojasnil.

Vztrajal je tudi, da zakon predvideva sledenje blagu oz. preiskovanju in odkrivanju najtežjih kršitev predpisov o obdavčenju s področja trošarin, carin in davka na dodano vrednost, ki lahko močno prizadenejo državni proračun, ne ljudem. Če bi se sledilo osebam, bi sledile sorazmerne posledice, saj bi bilo to v nasprotju z zakonom, je zatrdil. Druge države te rešitve že uporabljajo, je še argumentiral.

Druge novosti

Novela zakona predvideva tudi nekatere druge novosti. Med drugim denimo tudi odpravo nekaterih določb, zapisanih v zakon marca letos. Ponovno se uvaja trajni mandat za direktorje finančnih uradov, odpravljata pa se kolegijsko odločanje v najzahtevnejših primerih in ukrep dodelitve zadeve drugemu inšpektorju v primeru kršitve vodenja in odločanja posameznega postopka.

DZ je novelo potrdil minuli četrtek in sicer zgolj z glasovi poslancev Svobode. V SD in Levici so se namreč zaradi po njihovih besedah vprašljivega sledenja pri glasovanju vzdržali, opozicija pa je bila proti.

Vir: MMC Foto: Pexels

By A.K.

One thought on “Državni svet z vetom zadržal zakon o finančni upravi”

Komentar: