Dubaj odpravil 30-odstotni davek na alkohol

ByAna Koren

2. januarja, 2023

Dubaj preklical davek na alkohol, državljani ne bodo več plačevali dovoljenj za uživanje

Dubaj je odpravil 30-odstotni davek na alkohol in ne zaračunava več dovoljenj za alkohol, ki so obvezna za vsakogar, ki namerava piti alkohol. To je le nadaljevanje trenda sproščanja zakonodaje. Dubaj je pred tem dovolil prodajo alkohola med ramadanom in omogočil dostavo na domače naslove v času pandemije. 

Zakonska sprememba je verjetno posledica poskusa vlade, da bi mesto postalo bolj privlačno za tujce, torej da bi spodbudila turizem. Dve podjetji, ki distribuirata alkohol v Dubaju, Maritime and Mercantile International (MMI) in African & Eastern, trdita, da bo odprava davka vplivala tudi na cene za potrošnike. 

Policija izdaja plastične kartice

“Nedavno posodobljeni predpisi so ključni za nadaljnje zagotavljanje varnega in odgovornega nakupa in uživanja alkoholnih pijač v Dubaju in ZAE,” je dejal tiskovni predstavnik MMI Tyrone Reid. Ali bodo nova pravna pravila trajne narave, še vedno ni znano.

Dubaj je znan kot “prestolnica zabave” Perzijskega zaliva. Tujcev je devetkrat več kot domačinov. Dubaj je skozi zgodovino uspel privabiti številne turiste in premožne tuje delavce. Slednje tudi zaradi strpnosti do liberalnejšega načina življenja.

Dubaj se sooča z vse večjo konkurenco tekmecev, ki razvijajo svoj gostinski in finančni sektor. V Dubaju morajo biti ljudje, ki niso muslimani za pitje alkohola stari vsaj 21 let ali imeti dovoljenje za uživanje alkohola. Dovoljenje je v obliki plastične kartice, ki jo izda policija. V barih in nočnih klubih redko zahtevajo kartice, a tiste, ki uživajo alkohol brez kartice, lahko doleti kazen ali aretacija.

Foto: Pexels