Dušeni piščanec z zelenjavo in gobami v smetanovi omaki

ByAlenka Mirnik

28. novembra, 2024 ,
Dušeni piščanec z zelenjavo in gobami v smetanovi omaki [Foto: Freepik]

Dušeni piščanec z zelenjavo in gobami v smetanovi omaki

Dušeni piščanec z zelenjavo in gobami v smetanovi omaki je prava poslastica za vse, ki cenijo okusne in hranljive obroke. Ta jed združuje nežnost piščanca, bogastvo svežih gob in svežo hrustljavost zelenjave, ki so prežeti z okusno smetanovo omako. Priprava je preprosta, jed pa primerna tako za družinska kosila kot za posebne večerje, kjer želite z jedjo narediti vtis.

Sestavine, ki jih boste potrebovali (3 do 4 osebe):

  • 500 g piščančjih filejev,
  • 200 g svežih gob (šampinjoni ali mešane gozdne gobe),
  • 1 velika čebula,
  • 2 stroka česna,
  • 1 rdeča paprika,
  • 1 korenček,
  • 200 ml smetane za kuhanje,
  • 100 ml piščančje jušne osnove,
  • sol in poper po okusu,
  • žlica olivnega olja,
  • sveža zelišča (timijan, peteršilj) po želji.

Postopek priprave:

Piščančje fileje narežite na manjše koščke in jih začinite s soljo in poprom. Čebulo drobno nasekljajte, česen stisnite ali na drobno sesekljajte. Gobe narežite na rezine, papriko narežite na trakove, korenček pa olupite in narežite na tanke kolobarje.

V večji ponvi segrejte olivno olje in dodajte koščke piščanca. Piščanca pražite na srednji temperaturi, dokler rahlo ne porjavi z vseh strani (približno 5–7 minut). Ko je piščanec zlatorjav, ga odstranite iz ponve in pustite na toplem.

V isto ponev dodajte čebulo in jo pražite, dokler ne postane zlato rumena. Nato dodajte česen in mešajte še nekaj sekund, da zadiši. Dodajte gobe, papriko in korenček ter vse skupaj pražite približno 5 minut, dokler se zelenjava rahlo zmehča.

V ponev vrnite piščanca, dodajte piščančjo jušno osnovo in smetano za kuhanje. Jed rahlo premešajte in jo začinite po okusu. Pustite, da se omaka kuha na nizki temperaturi približno 10–15 minut, da se vsi okusi povežejo, piščanec pa postane mehak in sočen.

Dušenega piščanca z zelenjavo in gobami v smetanovi omaki posujte s svežimi zelišči, kot sta timijan in peteršilj, ter postrezite z rižem, pire krompirjem ali testeninami.

Ta jed je idealna za hladne dni, saj vam bo pričarala toplino doma in občutek ugodja. Okusna smetanova omaka z nežnim piščancem in sočnimi gobami bo navdušila vse okuse za mizo.

Dober tek!

Portal24; Foto: Freepik