Dušeno kislo zelje s prekajenim mesom

ByAlenka Mirnik

16. januarja, 2025 ,
Kislo zelje s klobaso in krompirjem [Foto: Pixabay/kalhh]

Dušeno kislo zelje s prekajenim mesom

Dušeno kislo zelje s klobaso in prekajenim mesom ter kuhanim krompirjem je jed, ki se še posebej prileže ob nižjih temperaturah. Kislo zelje je zakladnica vitaminov, zlasti vitamina C, klobasa in prekajeno meso pa dodata bogat, dimljen okus. To je jed, ki izvira iz osrednje Evrope, predvsem iz Nemčije, Slovenije in Poljske, kjer so različne različice te preproste, a nasitne kombinacije že dolgo priljubljene. Priprava te jedi je preprosta in hitra, rezultat pa izjemno okusen in hranljiv obrok, ki bo zadovoljil tudi najzahtevnejše gurmane.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 500 g kislega zelja,
  • 2 večji krompirja,
  • 2 prekajeni klobasi (kranjska ali druga poljubna vrsta),
  • 300 g prekajenega mesa (lahko uporabite rebra, vratovino ali drug kos),
  • 2 žlici svinjske masti ali olja,
  • 1 čebula,
  • 2 stroka česna,
  • lovorjev list,
  • 1 žlička kumine,
  • sol in poper po okusu.

Navodila za pripravo:


Najprej operemo in olupimo krompir, nato ga narežemo na večje kose. V loncu zavremo osoljeno vodo in v njej skuhamo krompir, dokler ni mehak, kar običajno traja približno 20 minut. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in pustimo na strani, da počiva.


Medtem ko se krompir kuha, pripravimo kislo zelje. V večjo ponev dodamo svinjsko mast ali olje in segrejemo. Narežemo čebulo in česen ter ju prepražimo na vroči maščobi, dokler ne postaneta zlato-rumene barve. Nato dodamo kislo zelje, lovorjev list in kumino. Po potrebi prilijemo malo vode in pustimo, da se zelje duši približno 30 minut. Med dušenjem občasno premešamo, da se zelje ne prime na dno posode. Če je potrebno, po okusu dodamo še sol in poper.


Prekajeno klobaso in meso položimo v večji lonec ter ju prelijemo z vodo, da sta popolnoma prekrita. Kuhamo ju na zmernem ognju približno 20-30 minut, dokler nista lepo prekuhana in zmehčana. Ko sta kuhana, ju vzamemo iz lonca in narežemo na večje kose.


Na krožnik postrežemo kose kuhanega krompirja, zraven pa dodamo dušeno kislo zelje. Na vrh položimo kose klobase in prekajenega mesa. Vse skupaj lahko prelijemo še z malo omake, ki se je nabrala ob kuhanju kislega zelja, kar jedi doda dodatno sočnost.

Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay/kalhh