DVK uradno potrdil izide evropskih volitev in posvetovalnih referendumov

Volitve [Foto: Zajem zaslona/24ur]

DVK uradno potrdil izide evropskih volitev in posvetovalnih referendumov

Državna volilna komisija (DVK) je na četrtkovi seji uradno potrdila izide volitev devetih evroposlancev iz Slovenije. Kljub uradni potrditvi s strani DVK, mora izvolitev evropskih poslancev še potrditi državni zbor. Poleg tega je DVK potrdil tudi izide glasovanj na posvetovalnih referendumih.

V skladu z zakonom o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, DVK ugotovi, koliko glasov je prejela posamezna lista kandidatov, koliko poslanskih mest je pripadlo posamezni listi in kateri kandidati so bili izvoljeni. Na volitvah 9. junija je imelo pravico voliti skupaj 1.689.602 volivcev, od katerih je glasovalo 706.204 volivcev. Slednje predstavlja 41,8 odstotka volilnih upravičencev. Oddanih je bilo 705.941 glasovnic, od tega 31.182 (4,42 odstotka) neveljavnih.

DVK je glasove vsake liste delila z vsemi celimi števili od 1 do 9 in dobljene količnike razvrstila od najvišjega proti najnižjemu. Na podlagi tega so bili mandati razdeljeni naslednjim listam: SDS je dobil štiri mandate, Gibanje Svoboda dva, Vesna, SD in NSi pa po en mandat.

Izvoljeni evroposlanci so:

  • SDS: Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič
  • Gibanje Svoboda: Irena Joveva in Marjan Šarec
  • Vesna: Vladimir Prebilič
  • SD: Matjaž Nemec
  • NSi: Matej Tonin

Izvolitev evropskih poslancev bo uradno potrjena, ko bo zapisnik DVK-ja objavljen v Uradnem listu, in ko bo državni zbor potrdil izide. Proti tej odločitvi je mogoča pritožba na ustavno sodišče.

Izidi posvetovalnih referendumov

Poleg evropskih volitev so 9. junija potekali tudi trije posvetovalni referendumi s štirimi vprašanji. Volivci so se izrekali o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ, gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo. DVK je na današnji seji ugotovil izide vseh glasovanj.

Pravica do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Na referendumsko vprašanje “Ali ste za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?” je za glasovalo 378.917 volivcev (54,89 odstotka). Proti je glasovalo 311.429 volivcev (45,11 odstotka).

Uvedba preferenčnega glasu

Na vprašanje “Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas?” je za glasovalo 486.516 volivcev (70,89 odstotka). Proti je glasovalo 199.744 volivcev (29,11 odstotka).

Gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene

Na vprašanje “Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene?” je za glasovalo 462.292 volivcev (66,71 odstotka), proti pa 230.724 volivcev (33,29 odstotka).

Gojenje in posedovanje konoplje za osebno rabo

Na vprašanje “Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?” je za glasovalo 356.944 volivcev (51,57 odstotka), proti pa 335.183 volivcev (48,43 odstotka).

Pritožbe in končne odločitve

Državna volilna komisija je obravnavala tudi pritožbe Vilija Kovačiča, ki je ugovarjal zoper izid vseh štirih referendumskih odločanj. Kovačič je menil, da je referendumski izid neustaven zaradi izvedbe evropskih volitev hkrati z referendumi, vendar DVK njegovo pritožbo zavrnil, saj volilni organi niso odgovorni za vsebino referendumskih vprašanj ali odločitve glede datumov referendumov.

Vsi zapisniki, ki jih je DVK sprejel, bodo objavljeni v Uradnem listu, izidi pa bodo uradno potrjeni po poteku roka za pritožbe.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona