Dvojna merila sodstva: Oprostitev groženj Janši, kritik Inštituta 8. marec kaznovan

Slovenska sodna veja oblasti, ki bi morala temeljiti na osnovi nepristranskosti, se je v zadnjih dneh znašla pod plazom kritik zaradi dveh ločenih sodb, ki sta razburkali javnost. Ludvik Tomšič, ki je med protesti neposredno grozil s smrtjo nekdanjemu premierju Janezu Janši, je bil presenetljivo oproščen kazni. Medtem je bil nekdanji član SDS, Janez Brence, kaznovan za komentar na družbenem omrežju, usmerjen proti Inštitutu 8. marec.

Sodnica Jerca Oblak je Tomšiča oprostila, čeprav je jasno grozil s smrtjo Janši med protesti, ki so bili uperjeni proti njegovi vladi. Kot razlog za oprostitev je sodišče navedlo “neprištevnost” obdolženca v kritičnem času dejanja. Očitno je sodišče menilo, da Tomšič v času groženj ni bil sposoben razumeti svojih dejanj ali obvladovati svojih dejanj. Kljub tej sodbi je bil “neprištevni” Tomšič poslan nazaj na prostost.

Nasprotno pa je bil Janez Brence obsojen in kaznovan za komentar, v katerem je izrazil neodobravanje do Inštituta 8. marec na družbenem omrežju. Brence je bil obsojen zaradi “javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti” ter kaznovan z denarno kaznijo.

Nekdanji premier Janša je izrazil svoje razočaranje nad sodbo preko družbenega omrežja. V svoji objavi je poudaril neenakost obravnave dveh primerov s strani sodstva in opozoril na očitna dvojna merila.

Osrednji mediji, ki so pogosto kritizirani zaradi domnevne pristranskosti, so poročali o denarni kazni za Brenceta. Poudarjali so njegovo krivdo v primerjavi s Tomšičem, kar je še dodatno razburkalo javno debato o integriteti in nepristranskosti sodnega sistema v Sloveniji.

Oba primera postavljata v ospredje pomembno vprašanje: Ali slovensko sodstvo presoja na podlagi tega, kaj je bilo storjeno, ali glede na to, komu je bilo storjeno? Razprava o tej temi je v polnem razmahu, in brez dvoma bo v naslednjih dneh prinesla še več odzivov in analiz.

vir

Foto: Zajem zaslona X

Portal24