Tanja Fajon ministrica za zunanje zadeve se je včeraj poklonila spominu na pisatelja in velikega Slovenca Borisa Pahorja. Na ministrstvu za zunanje zadeve je po njem poimenovala dvorano. Zbrane je na slovesnosti nagovoril Evgen Bavčar.

“V izjemno čast mi je to dvorano poimenovati po Borisu Pahorju in želim si, da bi dogajanje v njej odsevalo veličino njegovega duha.” 

Tanja Fajon

Slovenski diplomati so se s Pahorjem  tako doma kot v tujini pogosto srečevali. Pri deljenju njegovih pričevanj so mu ponosno nudili svojo podporo, je dejala ministrica. Fajon je spomnila na pod elite version naziva Državljan Evrope. Pahor ga je na pobudo vseh osmih takratnih slovenskih evropskih poslancev prejel leta 2014 v Evropskem parlamentu.

Pahorju so naziv podelili za njegov prispevek pri spodbujanju boljšega razumevanja in tesnejšega sodelovanja med Evropejci ter za krepitev evropskega duha.

“Na slavnostnih dogodkih v Ljubljani in v Bruslju je kljub visoki starosti vedno nastopal zelo živahno, ponosno in predvsem pokončno.” 

Tanja Fajon

Boris Pahor s svojo življenjsko zgodbo in neutrudnim bojem za slovenstvo ostaja navdih ter vzornik Fajonove pri diplomatskem zavzemanju za slovenske interese v nepredvidljivem svetu, v kakršnem je živel tudi sam.

Dvorana Borisa Pahorja naj bi po željah ministrstva bila “presečišče mnenj, idej, načrtov in politik ter mesto srečevanja s prijatelji in partnerji iz Evrope in preostalega sveta”.

Dolgoletni Pahorjev prijatelj, filozof, fotograf in aktivist Evgen Bavčar, je dejal: “Boris Pahor je zame in tudi za mnoge Slovence simbolni garant etičnosti Slovenstva.” . Bavčar je kot Pahor, ko je živel v Parizu, dodobra izkusil življenje zunaj domovine. Bavčar je tisti, ki je Pahorjeva dela predstavil v Franciji. Tako sta jih spoznali še Nemčija in Italija, kar jih je poneslo tudi v svet. Bavčar je izrazil željo, da bi ideje Borisa Pahorja sprejemala tudi slovenska diplomacija.

Foto: MZZ RS Twitter

By A.K.

Komentar: