DZ danes o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o Zakonu o vladi. Danes bodo poslanci na izredni seji odločali o predlogu SDS-a za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb Zakona o vladi. Gibanju Svoboda, SD in Levici stranka SDS predlaga reorganizacijo vlade s tremi dodatnimi resorji.

Predlog za referendum je DZ včeraj ocenil kot neprimeren. Golobova koalicija meni, da bi sprememba Zakona o vladi, po katerem bi vlado sestavljalo 19 ministrstev in vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, pripomogla k večji učinkovitosti in odzivnosti.

V SDS večanju števila ministrstev, ki je predlog za razpis posvetovalnega referenduma vložila 18. maja, nasprotujejo. Javna uprava bi se tako razširila, s tem pa tudi javnofinančni izdatki narasli. Po mnenju SDS-a morajo o tem odločati volivci.

Na ponedeljkovi seji odbora DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je predlog o omenjenem referendumu večina ocenila kot neprimeren. Referendum o tem je potekal na volitvah, menijo poslanci Gibanja Svoboda. Opoziciji so zato znova očitali zlorabo instituta referenduma in nagajanje.

Na današnji seji DZ-ja je torej pričakovati, da bo predlog zavrnjen. Obravnava koalicijskega predloga sprememb Zakona o vladi pa bi tako le lahko stekla. Premier Golob pričakuje zadevo v poslanskih klopeh v četrtek.

Foto: Borut Živulović-BOBO